Al 11 doden en 57 ernstig zieken in Nederland door dodelijke bacterie
Een tot 2015 zeer zeldzame meningokok-bacterie heeft dit jaar al aan 11 mensen het leven gekost. In totaal belandde er 57 mensen op de intensive care, meldt het AD. Het gaat om de dodelijke bacterie meningokokken type W.
De krant vroeg cijfers op bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op dit moment zijn er al net zo veel mensen overleden aan de dodelijke bacterie als in heel 2017. ook het aantal opnames ligt veel hoger. In 2017 waren dat er in de eerste vier maanden 27. In 2018 waren dat er 50.
De meeste mensen worden niet ziek van de bacterie. Waar er eerst vooral oudere personen besmet raakten, lijken kinderen nu ook vatbaar. Vorige week overleed een veertienjarig meisje.
Dodelijke bacterie
"Binnen 24 uur kan iemand komen te overlijden", aldus Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. "Wat opvalt is de hoge mortaliteit: de sterfte ligt met 15 procent erg hoog."
Hij noemt de situatie zorgelijk en zegt dat er tientallen mensen in levensgevaar waren. "Deze mensen houden blijvende schade over aan hun die infectie. Dat kan hersenschade zijn, of bijvoorbeeld armen of voeten die afsterven als gevolg van bloedvergiftiging."
Symptomen
"Wat vaak voorkomt is nekstijfheid, het niet de kin op de borst kunnen krijgen", aldus de expert. Daarnaast moet je letten op plotselinge hoge koorts, sufheid, vlekjes op de huid die niet wegdrukbaar zijn, misselijkheid en diarree. Mensen met klachten worden geadviseerd direct de huisarts te bellen.