main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie
WNL Op Zaterdag - 19 mei 2018 — 17:53

De brave tiener Melanie liet altijd weten waar ze was. Op een dag kwam ze niet meer thuis

In Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een zaak die hen altijd is bijgebleven. Deze week: de moord op de vijftienjarig Melanie Sijbers in 2006. Misdaadjournalist en maker van Zaak van je Leven Wouter Laumans vertelde vandaag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag wat hij tegenkwam tijdens het maken deze aflevering.

“Ze was eigenlijke een hele brave en gehoorzame tiener,” zegt Laumans. De verdwijning van Melanie zorgde voor gigantische paniek bij haar vader. “Ze was altijd op tijd thuis en liet weten waar zij heen ging. Daarom was het zo vreemd toen zij niet meer thuis kwam opdagen, zonder dat zij iets van zich liet horen.”

Heel Nederland was destijds op de hoogte van de moordzaak omdat de familie de media inschakelde tijdens haar vermissing. “De familie was in alle staten. Die hebben heel actief de media opgezocht. Een oom heeft alles op alles gezet om zoveel mogelijk aandacht voor haar vermissing te krijgen.”

Al snel had de politie een verdachte op het oog, een voormalig TBS’er uit de omgeving van Melanie: Peter H. “Op de dag van haar verdwijning, zou ze samen de stiefvader van een goede vriendin een cadeau kopen. Dat was althans het verhaal dat die stiefvader haar had verteld,” zegt Laumans. Peter H. was de laatste die Melanie levend gezien heeft. Hij gaf de politie echter een sluitend alibi. “Toen hebben ze hem laten gaan”, zegt Laumans. Even later bleek dat de man een veroordeelde TBS’er was, die een gewelddadige verkrachting op zijn kerfstok had. “Maar toen was Peter H. al uit het politiebureau vertrokken. Toen begon de jacht op het beest van Brabant, zoals zijn bijnaam zou gaan luiden.”

Tijdens het maken van het programma kwam Laumans nog bekenden van Peter H. tegen. “We moesten filmen bij een loods die destijds van Peter H. was. We dachten op de juiste plek te zijn maar wilden niet de verkeerde loods in beeld brengen,” vertelt Laumans. Daarom klopte hij aan in de omgeving van de loods. “Toen deed er iemand open, die zei ‘Kom even binnen’. Hij zei: ‘Ik ben met die Peter nog op vakantie geweest’. Dat is een bizar verhaal dat je tegenkomt tijdens het maken van het programma.”

Zaak van je Leven is donderdagavond te zien om 20:25 op NPO2.

 

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer