main-logo NPO Start
Word lid
Foto ter illustratie
WNL Op Zaterdag - 19 mei 2018 — 17:53

De brave tiener Melanie liet altijd weten waar ze was. Op een dag kwam ze niet meer thuis

In Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een zaak die hen altijd is bijgebleven. Deze week: de moord op de vijftienjarig Melanie Sijbers in 2006. Misdaadjournalist en maker van Zaak van je Leven Wouter Laumans vertelde vandaag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag wat hij tegenkwam tijdens het maken deze aflevering.

“Ze was eigenlijke een hele brave en gehoorzame tiener,” zegt Laumans. De verdwijning van Melanie zorgde voor gigantische paniek bij haar vader. “Ze was altijd op tijd thuis en liet weten waar zij heen ging. Daarom was het zo vreemd toen zij niet meer thuis kwam opdagen, zonder dat zij iets van zich liet horen.”

Heel Nederland was destijds op de hoogte van de moordzaak omdat de familie de media inschakelde tijdens haar vermissing. “De familie was in alle staten. Die hebben heel actief de media opgezocht. Een oom heeft alles op alles gezet om zoveel mogelijk aandacht voor haar vermissing te krijgen.”

Al snel had de politie een verdachte op het oog, een voormalig TBS’er uit de omgeving van Melanie: Peter H. “Op de dag van haar verdwijning, zou ze samen de stiefvader van een goede vriendin een cadeau kopen. Dat was althans het verhaal dat die stiefvader haar had verteld,” zegt Laumans. Peter H. was de laatste die Melanie levend gezien heeft. Hij gaf de politie echter een sluitend alibi. “Toen hebben ze hem laten gaan”, zegt Laumans. Even later bleek dat de man een veroordeelde TBS’er was, die een gewelddadige verkrachting op zijn kerfstok had. “Maar toen was Peter H. al uit het politiebureau vertrokken. Toen begon de jacht op het beest van Brabant, zoals zijn bijnaam zou gaan luiden.”

Tijdens het maken van het programma kwam Laumans nog bekenden van Peter H. tegen. “We moesten filmen bij een loods die destijds van Peter H. was. We dachten op de juiste plek te zijn maar wilden niet de verkeerde loods in beeld brengen,” vertelt Laumans. Daarom klopte hij aan in de omgeving van de loods. “Toen deed er iemand open, die zei ‘Kom even binnen’. Hij zei: ‘Ik ben met die Peter nog op vakantie geweest’. Dat is een bizar verhaal dat je tegenkomt tijdens het maken van het programma.”

Zaak van je Leven is donderdagavond te zien om 20:25 op NPO2.

 

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer