Daders van dodelijk ongeluk vaak vrijuit: ‘Er wordt een dubbele standaard gehanteerd’
Veroorzakers van ernstige of zelfs dodelijke verkeersongelukken worden in Nederland amper vervolgd. Dat is onterecht, vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers, zo schrijft het AD.
Veroorzakers van ernstige verkeersongelukken worden vaak niet vervolgd. In 2017 kwamen 613 mensen om het leven en raakten 21.000 personen zwaargewond na een ongeluk, maar in een groot deel van de gevallen doet het OM geen onderzoek naar de oorzaak.
De datarecorders die in nieuwe auto's zitten worden vaak niet gelezen en slachtoffers raken vaak verwikkeld in een lange strijd om hun onschuld te bewijzen. Veel verzekeraars weigeren de schade te vergoeden zolang niet duidelijk is wie er schuldig is.
'Daar is het laatste woord nog niet over gezegd'
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vindt dit onterecht. Volgens hem heeft de politie grote problemen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Ik heb vorige week een boete gekregen voor één kilometer per uur te hard rijden. Er wordt een dubbele standaard gehanteerd en de politie heeft de zaken niet op orde."
"Ze zitten in grote problemen. Daar zijn onderzoeken naar gedaan de afgelopen jaren en daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Je ziet alleen nog geen grote verbeteringen."
Te hard rijden aanpakken om ongelukken te voorkomen vindt de diplomatiedeskundige vanzelfsprekend een goed idee. "Maar als je de daders een vrije aftocht gunt heb je er nog niks aan."