Deze leraar kost de school bijna twee keer zoveel: ‘Wij zijn duurder, maar dat is logisch’
Ons land kampt met een groot lerarentekort en volgens de prognoses kan dat tekort oplopen naar 10.000 leraren in 2027. Een nieuwe trend onder leraren is het aan de slag gaan als zzp'er. In 2010 waren er 2000 zelfstandigen in het onderwijs. In 2017 was dit aantal verdriedubbeld tot 6000 leraren die werken als zzp'er.
Een van die zelfstandigen is Huub Veldhuis. Vier jaar geleden besloot hij te stoppen als accountmanager en als leraar aan de slag te gaan. "Je wordt 40 jaar en dan gaat er toch iets anders door je heen", vertelt hij in de nieuwe aflevering van Stand van Nederland. "Ik dacht: is dit het nou?Wil ik hier heel mijn leven voor blijven werken?"
Hij gaat als zzp'er aan de slag. "Er zitten zoveel voordelen aan ", vindt Huub. "Je kan bijvoorbeeld bij twee scholen gaan werken." Zelf geeft hij les op een praktijkschool en aan een groep 8-klas. "Dat houdt het dynamisch."
Een ander voordeel is dat hij zijn eigen tijd kan indelen. "En heel af en toe staan de scholen mij niet aan en dan kan ik zeggen: 'Dit doe ik niet'."
Een leraar in loondienst kost een school gemiddeld 31 euro per uur. Een zzp'er heeft een gemiddeld uurtarief van 55 euro per uur. "Wij zijn duurder, maar dat is ook logisch. Wij hebben bijvoorbeeld ondernemersrisico. Als ik ziek wordt, dan krijg ik niet uitbetaald." Daarnaast bouwt een leraar in loondienst pensioen op, terwijl Huub daar zelf voor moet sparen.
Kijk woensdag 25 april om 20:25 uur naar de nieuwe aflevering van Stand van Nederland op NPO 2.