‘Veel minder overlast van Marokkaanse hangjongeren dan 20 jaar geleden’
Het is deze maand 20 jaar geleden dat een klein opstootje in Amsterdam Nieuw-West tussen Marokkaanse jongeren en de politie volledig uit de hand liep.
In de jaren 90 kampte Amsterdam met een groot hangjongerenprobleem. Een groot deel van deze tieners was van Marokkaanse afkomst.
Twee verschillende groepen Marokkaanse jongeren
Martijn Blekendaal, documentairemaker voor VPRO, wil daar wel een nuance in aanbrengen, zo vertelt hij in het radioprogramma WNL Op Zaterdag: "Er is sprake van twee groepen. Er is een kleine kern van criminele jongeren, die inderdaad inbraken doen en winkeliers lastigvallen. En er is een hele grote groep die op straat hangt en niet zoveel doet, maar wel op straat is."
Volgens Blekendaal kregen voornamelijk jongeren uit de laatste groep te maken met de politie, terwijl ze in feite weinig deden. "Die , die kregen dan een bekeuring van 100 gulden voor samenscholen, voor overlast veroorzaken, omdat een bejaarde dame haar huisje niet uit durft. En op een gegeven moment wordt dat dan een kat- en muisspel tussen de wijkagent en die jongeren."
Jongeren hebben meer aandacht voor de telefoon
Het hangjongerenprobleem van de jaren 90 bestaat voor het grootste gedeelte niet meer, meent Blekendaal. "Het is wel iets wat echt bij die tijd hoorde." Jongeren hangen nu nog wel op straat, maar zijn voornamelijk bezig met de smartphone, of zijn thuis aan het computeren, aldus Blekendaal.
Vanavond, om 21:20 op NPO 2, wijdt het programma Andere Tijden een aflevering aan de Marokkaanse opstand in Amsterdam-West uit 1998.