main-logo NPO Start
Word lid
ANP CATRINUS VAN DER VEEN
WNL Op Zaterdag - 7 april 2018 — 17:04

Agent die geweld gebruikt geconfronteerd met ‘onzinnige’ papierwinkel: ‘Hou hiermee op’

Het registratiesysteem waarmee de politie het gebruik van geweld vastlegt is nodeloos bureaucratisch en moet daarom op de schop. Daarvoor pleitte CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam vandaag in het radioprogramma WNL Op Zaterdag.

Van Dam presenteerde gisteren een masterplan voor hervorming bij de politie. Het voorstel om de geweldsregistratie aan te passen maakt hier deel van uit. Volgens Van Dam moeten politieagenten tegenwoordig elke geweldstoepassing registreren. “Ze moeten dat gaan opschrijven of in een app vermelden. Dan denk ik bij mezelf: jongens, hou op. Laten we vertrouwen op het vakmanschap van de politie.”

Zelfs milde vormen van geweld, zoals het aanleggen van handboeien of “een keer met de wapenstok een corrigerende tik uitdelen” moet verslag van worden gedaan. Niet nodig, zo vindt Van Dam: “Ik vertrouw de politie dat ze dat op een verantwoorde manier doen.”

Politie-inspecteur Marco Eradus, ook te gast bij WNL Op Zaterdag, sloot zich deels aan bij het betoog van Van Dam voor een andere methode van geweldsregistratie. “Het huidige formulier dat daarvoor gebruikt daar worden de meest onzinnige vragen in gesteld: de leeftijd van de ambtenaar, het geslacht van de ambtenaar, dat doet helemaal niet ter zake”, zei Eradus. Volgens hem kan het invullen van een dergelijk formulier zo een 20 tot 25 minuten kosten. Het gevolg is dat de gemiddelde diender een derde van zijn dienst bezig is met papierwerk.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer