Strafrechtadvocaat: ‘Jeugddetentie vaak niet voldoende, ook inzetten op gedragsverandering’
In de Tweede Kamer vindt vandaag een algemeen overleg over jeugdreclassering plaats. Het overleg komt een dag na het nieuws dat de jeugdcriminaliteit daalt, maar het aantal overvallen dat gepleegd wordt door jonge tieners de laatste laatste jaren toeneemt.
"Deze jongens zijn vaak beïnvloedbaar", reageert strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland. "Ze opereren vaak in een groep. Ook zijn het jongens die op de grens zitten van zwakbegaafdheid. Bij IQ-testen komen ze vaak uit tussen 75 en 80 uit. De rode draad die er bij die soort jonge jongens is is de afwezigheid van hun ouders."
Volgens Roelse is straffen middels jeugddetentie niet voldoende. "Je moet ook inzetten op gedragsverandering. Zowel straffen als wederopbouw is denk ik het medicijn. Snel en goed ingrijpen op verschillende manieren."
"Als iemand met een pistool op een hoofd van iemand richt kun je je afvragen hoe jong je dan eigenlijk nog bent", reageert D66-Kamerlid Jan Paternotte, tevens te gast in Goedemorgen Nederland. "Vaak hebben dat soort jongens al een hele criminele geschiedenis die begint bij bijvoorbeeld kleine diefstallen."
"Strafrecht kan erbij helpen dat je het gezin kan aanpakken. Dit soort jongens hebben een voorbeeld nodig, maar ook iemand die er bovenop kan zitten en ze zonodig uit een probleemgezin kan halen", aldus de D66'er.