Actiegroep eist aparte opvang na verkrachting transgender asielzoekster in azc
Een jonge transgender asielzoekster is begin deze maand met een scherp voorwerp verkracht in een azc. Dat meldt de actiegroep LGBT Asylum Support.
Beide organisaties willen weinig details prijsgeven over de zaak om de privacy van het slachtoffer te beschermen. Wel kan LGBT Asylum Support melden dat de vrouw in de maanden voorafgaand aan de verkrachting al regelmatig werd bedreigd. Volgens voorzitter Sandro Kortekaas werd er echter niets gedaan met haar verzoek om overgeplaatst te worden naar een ander azc. Pas na de verkrachting werd van de overplaatsing werk gemaakt, maar in haar nieuwe onderkomen werd de vrouw opnieuw geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag.
Daders lopen nog steeds vrij rond
Kortekaas spreekt van "een zeer ernstig delict" en hekelt het in zijn ogen gebrekkige optreden van de autoriteiten. Omdat adequaat optreden uitblijft, heeft hij nu de publiciteit gezocht met het verhaal. Alhoewel de politie op de hoogte is van de zaak is er bij het slachtoffer bijvoorbeeld nog geen medisch onderzoek verricht. "Dat is opmerkelijk", aldus Kortekaas.
Ook mag de vrouw niet buiten de reguliere opvang bijkomen van wat haar overkomen is. "Haar wordt niet de kans gegeven om wat haar is aangedaan enigszins te overzien en tot besef te kunnen komen om aangifte te doen. Hierdoor lopen de plegers van deze laffe daad twee weken later nog steeds vrij rond", zegt de voorzitter van LGBT Asylum Support.
De belangenorganisatie eist nu in samenspraak met een drietal Kamerleden van SP, PvdA en GroenLinks dat er een structurele oplossing komt voor LGBT'ers in het asielsysteem. Volgens Kortekaas worden asielzoekers met een andersoortige seksuele oriëntatie nu al officieus op aparte units opgevangen in een aantal azc's, waaronder die in Dronten, Ter Apel en Echt. "Dat moet officieel beleid worden", stelt Kortekaas.
Hoewel het COA op de hoogte is van het bericht verwerpt het de suggestie dat het geen oog zou hebben voor de veiligheid van het slachtoffer. "Er worden door deze stichting een aantal zaken op het bordje van het COA gelegd die onwaar zijn", zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts. "Ik kan niet ingaan op details omdat we dit in eerste instantie aan de Kamer moeten verantwoorden, maar veiligheid heeft de hoogste prioriteit op alle azc's. De mores is: we zijn hier in Nederland, discriminatie mag niet. Als er iets gebeurt, stappen we in eerste instantie naar de politie."