main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP LEX VAN LIESHOUT
12 maart 2018 — 11:55

Kamerlid Haga (VVD) noemde partijgenoot ‘NSB’er’

Tweede Kamerlid Wybren van Haga wordt momenteel aan een integriteitsonderzoek onderworpen door zijn partij, de VVD. De vastgoedondernemer zou zich niet aan de regels houden bij het verhuren van zijn vele panden. NRC Handelsblad publiceerde daarom vandaag een terugblik op de tijd die Van Haga doorbracht in de gemeenteraad van Haarlem. Daaruit doemt een ontluisterend beeld op van een raadslid dat politiek op het scherpst van de snede opereert.

Zo schrijft de krant dat Van Haga een partijgenoot in een appgroep uitmaakte voor ‘NSB’er’ omdat hij haar verdacht van het lekken van stukken. Ook koekeloerde hij persoonlijk bij een GroenLinks-wethouder door de brievenbus om te controleren of deze wel in Haarlem woonde, zoals de wet toen voorschreef. Van Haga hield zelfs lijsten bij met vermeende karakterzwaktes van andere raadsleden die hij gebruikte om ze te beschadigen.

Verkocht appartement aan burgemeester

NRC vermeldt ook dat Van Haga in zijn tijd als raadslid zaken deed met toenmalig burgemeester Bernt Schneiders. Die kocht een Amsterdams appartement van hem. (Iets wat Quote in december vorig jaar overigens ook al meldde.)

Schneiders (PvdA) steunde Van Haga bij zijn campagne om tot Tweede Kamerlid verkozen te worden. Ook hadden de twee contact over een conflict dat Van Haga had met de gemeente Haarlem over een villa die hij in 2011 voor 2,5 miljoen euro kocht. Volgens Schneiders is de verkoop van het appartement echter “heel netjes getaxeerd en via een makelaar verlopen” en is er derhalve niks  aan de hand. Voor een dergelijke verkoop bestaat namelijk geen meldplicht.

‘Misschien stapt hij over naar Forum voor Democratie’

Schneiders waarschuwt in de krant dat Van Haga mogelijk niet met stille trom zal vertrekken als de VVD hem probeert te lozen. “Als Wybren zich op een onterechte manier behandeld voelt, kan hij er met zijn zetel vandoor gaan. Of misschien sluit hij zich wel aan bij Forum voor Democratie”, aldus de oud-burgemeester. Zo een overstap zou in Den Haag niet zonder gevolgen blijven: het huidige kabinet steunt in de Tweede Kamer op een meerderheid van slechts één zetel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer