Strijd rond milieuzones blijkt heikel punt tijdens gemeenteraadsverkiezingen
Het invoeren of uitbreiden van milieuzones wordt in de grote steden een heikel punt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Vooral in Utrecht dreigt het beleid rond de bestaande milieuzone ook na de verkiezingen een hoofdrol te spelen in de coalitievorming.
Dat blijkt uit een rondgang van Omroep WNL. In de Domstad gaat GroenLinks aan kop in de peilingen. De partij wil in eerste instantie alleen coalitieonderhandelingen aangaan met partijen die voor de uitbreiding van de milieuzone zijn. Grote kans dus dat de uitbreiding er daadwerkelijk van gaat komen. Tegen het zere been van rechtse partijen en ondernemers.
"Het is een heel slecht idee. Ik vind dat we milieuzones niet moeten invoeren", zegt Leendert-Jan Visser van MKB Nederland in Goedemorgen Nederland. De belangenbehartiger verzet zich al jaren tegen de plannen. "Er is ook aangetoond dat die zones geen doel treffen."
Vier grootste steden
In de vier grootste steden van Nederland geldt een andere vorm van een milieuzone. Vooral het feit dat er in elke stad een ander beleid wordt gehandhaafd, is schadelijk voor ondernemers. Visser: "Die verschillende milieuzones lijken niet op elkaar. Dus als ondernemer moet je per stad kijken: voldoe ik aan de regels van deze zone? Je zou maar installateur zijn en eerst in Amsterdam moeten zijn en daarna in Utrecht. Dan moet je eerst gaan kijken: 'kan ik nog wel verder met mijn bus?'"
In Utrecht geldt een milieuzone voor oudere personen- en bestelauto’s en vrachtwagens op diesel. GroenLinks pleit voor uitbreiding van de milieuzone. De huidige oppositiepartij is met 10 zetels de grootste in de peilingen. Mocht de partij in Utrecht inderdaad de grootste worden, ligt het initiatief van de coalitieonderhandelingen ook bij GroenLinks. In dat geval zal GroenLinks eerst met partijen willen praten die voor uitbreiding van de milieuzone zijn, zegt de huidige fractievoorzitter Heleen de Boer.
Strengere regels
Volgens D66 Utrecht is een belofte de milieuzone te verkleinen of af te schaffen verkiezingsbedrog, omdat de stad aan bepaalde luchtkwaliteitseisen moet voldoen. De partij voelt zich verplicht de milieuzone te handhaven, met strengere regels dan momenteel gelden. Samen met GroenLinks heeft de middenpartij in de meest recente peiling 19 zetels, bijna genoeg voor een meerderheid.
In Amsterdam is volgens de peilingen een linkse coalitie mogelijk met GroenLinks, D66, SP, PvdA en GroenLinks. Deze partijen zijn allen voor het uitbreiden van de huidige milieuzone (voor oude scooters en vervuilende taxi’s) naar vervuilende personenauto’s. Volgens GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink is de milieuzone een belangrijk onderwerp in Amsterdam. Hij verwacht zelfs rechtse partijen als VVD over te halen een handtekening te zetten onder een akkoord waarin de milieuzone is opgenomen.
Ook in Den Haag en Rotterdam gelden milieuzones. In Den Haag zijn de opkomende rechtse partijen in groten getale tegen uitbreiding van de milieuzone. PVV en Groep de Mos zijn zelfs voor afschaffen van de milieuzone, net als de huidige coalitiepartij VVD. Opmerkelijk is dat rechtse coalitiepartijen CDA en Leefbaar Rotterdam voor de milieuzone zijn. Het huidige college werd in 2017 door de rechter verplicht de milieuzone in te voeren.