main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 februari 2018 — 21:50

Burgemeester: ‘Geen onderzoek naar jihadpreek in Hoorn’

De burgemeester van Hoorn maakte vanavond bekend dat er geen strafrechtelijk onderzoek zal geworden gedaan naar de vermeende ‘jihadpraak’ in de lokale moskee. Volgens de burgemeester was er geen sprake van oorlogstaal in de preek, zoals De Telegraaf schreef. Dat meldt NH Nieuws.

In moskee zou tijdens het vrijdaggebed een preek over jihad en martelaarschap zijn voorgedragen. De preek zou door Turkije gedicteerd zijn, zo meldde De Telegraaf.

Een expertteam van onder meer het Openbaar Ministerie concludeert nu dat de krant de preek ‘verkeerd geïnterpreteerd heeft’. Delen van de preek zouden uit context zijn gehaald.

Lees ook: SP en PVV stellen Kamervragen over ‘Turkse Jihad-speech’ in Hoornse moskee

Het moskeebestuur zegt de zorgen uit de maatschappij te begrijpen. In de toekomst wil de moskee minder ruimte geven voor dit soort interpretaties.

Verder laat het moskee bestuur weten in te zien dat vertrouwen vanuit de maatschappij niet altijd vanzelfsprekend is. “Dat is heel jammer, maar ook begrijpelijk, doordat er ook mensen zijn die kwaad willen en ons geloof misbruiken voor hun eigen agenda”, zo laat het bestuur weten aan NH Nieuws.

In hoeverre de oorlogszuchtige taal die naar voren komt in het krantenartikel daadwerkelijk is uitgesproken, blijft onduidelijk. Daarin zou onder andere gesproken zijn over de “zoete nectar van het martelaarschap”.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer