‘Steun voor referendum daalde na Oekraïne onder hoogopgeleiden met 30 procent’
Hoe komt het dat hoogopgeleiden tegenwoordig grotendeels tegenstander zijn van referenda? Volgens hoogleraar Wim Voermans is dat een effect van het Oekraïne-referendum, vertelde hij in Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Het referendum staat momenteel onder druk, mede dankzij D66, de partij die oorspronkelijk juist de belangrijkste voorstander van het instrument was. Volgens Voermans, die zich baseert op cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau, is de hoogopgeleide achterban echter zwaar afgehaakt na het Oekraïne-referendum.
30%
"Tot het Oekraïne-referendum waren de allerhoogstopgeleiden voorstander, maar dat referendum heeft alles veranderd", aldus Voermans. "Het SCP heeft dat uitgezocht en daaraan kun je zien dat de steun voor referendum onder die groep gekelderd is met 30 procent. Dat is vrij bepalend voor wat er nou gebeurt."
Momenteel zijn het juist partijen als de PVV, FVD en de SP, over de breedte wat populairder onder minder hoogopgeleiden en met een minder democratische structuur, die het referendum verdedigen.