Leger Erdogan trekt verder in Syrië: confrontatie met soldaten VS dreigt
De Turkse president Erdogan wil zijn militaire operatie langs de Turks-Syrische grens als het moet naar het oosten uitbreiden, helemaal tot aan de grens met Irak. Hij heeft vandaag gezegd dat hij de hele grens wil vrijmaken van opstandelingen, meldt persbureau ANP.
Turkije begon zaterdag in de Syrische regio Afrin (in het noordwesten) met een aanval, gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die door de Verenigde Staten wordt gesteund. Ankara ziet die als verlengstuk van de verboden PKK. Ongeveer 25.000 strijders van het Vrije Syrische Leger ondersteunen het Turkse offensief.
Leger Verenigde Staten
Op een bijeenkomst met regionale leiders van zijn AK-partij zei Erdogan dat Turkije verder zal oprukken naar het oosten, en dus ook naar de stad Manbij. Daar zitten momenteel Amerikaanse soldaten, die de Koerden helpen in hun strijd tegen Islamitische Staat.
Dat betekent dat Turkse troepen terecht kunnen komen in een confrontatie met NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten. Erdogan eiste woensdag nog in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump dat die de Amerikanen terugtrekt uit Manbij.
Honderden doden sinds Turkse inval
Bij de operatie van Turkije in de Syrische regio Afrin zijn drie Turkse soldaten en elf strijders van het Vrije Syrische Leger (dat wordt gesteund door Turkije) omgekomen. Zo'n 130 mensen zijn gewond geraakt, maakte het Turkse ministerie van Volksgezondheid bekend.
Aan de andere kant zijn tot nog toe ruim twintig burgers gedood, melden mensenrechtenorganisaties. Het Turkse leger stelde vandaag dat al zeker 343 militanten in het noorden van Syrië zijn gedood sinds zaterdag.