Wierd Duk pleit voor behoud Nederlandse iconen: ‘Ze doen net alsof J.P. Coen een soort Hitler was’
Journalist Wierd Duk pleit vandaag in De Telegraaf samen met een tweetal historici voor een einde aan wat "de nieuwe beeldenstorm" wordt genoemd. De laatste jaren worden steeds meer standbeelden van figuren uit het koloniale verleden van Nederland verwijderd of aangepast in een poging tegemoet te komen aan critici die hen zien als misdadigers. Ook worden de namen van instituten die naar hen vernoemd zijn aangepast.
Gisteren werd bijvoorbeeld bekend dat de Amsterdamse J.P. Coenschool haar naam wil veranderen. Jan Pieterszoon Coen was in de 17e eeuw gouverneur-generaal van de VOC. In die hoedanigheid voerde hij een bloedig bewind over delen van het huidige Indonesië. Dit incident staat echter niet op zichzelf. In Den Haag werd kort daarvoor een beeld van Johan Maurits verwijderd omdat hij rijk zou zijn geworden over de ruggen van slaven.
Lees ook: Amsterdamse J.P. Coenschool verandert naam wegens koloniaal verleden
Duk wil deze ontwikkeling nu een halt toeroepen. In een column in De Telegraaf spreekt hij van "een aanval op nationale iconen". Alhoewel Duk ook vindt dat het hagiografische beeld van veel Nederlanders uit het verleden nuancering behoeft, vindt hij het wegpoetsen van hun beeltenis uit de publieke ruimte te ver gaan. "Activisten die hiertoe oproepen – en de bestuurders die aan die eis gevolg geven – treden daarmee actief in onze nationale geschiedschrijving", schrijft Duk.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland namen wijzigt uit voortschrijdend historisch inzicht. Zo werd het Pretoriusplein in Amsterdam, vernoemd naar een Zuid Afrikaanse president, begin deze eeuw hernoemd naar apartheidsbestrijder Steve Biko, het Van Heutszmonument werd omgedoopt en ook de Stalinlaan in de hoofdstad werd na de Russische inval in Hongarije in 1956 omgedoopt tot Vrijheidslaan. Bij onze oosterburen werden na de oorlog alle verwijzingen naar Adolf Hitler stelselmatig uit de publieke ruimte verwijderd.
'Wij hebben hier geen Hitler'
Duk plaatst de koloniale Nederlanders echter in een andere categorie. "We hebben geen mensen als Hitler, Stalin of Pol Pot in Nederland. Dat is niet te vergelijken." zegt Duk in een interview met Telegraaf VNDG. Critici van het koloniaal verleden "doen net alsof die mensen een soort Hitler zijn geweest".
Volgens de Telegraaf-journalist gaat het om "politiek-correcte fanatici" die "snel gekwetst" zijn. Zijn oproep heeft bijval gekregen in de Tweede Kamer. VVD en PVV hebben Kamervragen over de kwestie gesteld.