main-logo NPO Start
Word lid
ANP EVERT ELZINGA
11 januari 2018 — 08:58

Rapport V.S.: ‘Forum voor Democratie en SP verspreiden Russische propaganda’

In een gisteren verschenen rapport, opgemaakt door Democraten in de Amerikaanse Senaat, wordt gesteld dat het Forum voor Democratie en de SP Russische propaganda hebben verspreid.

In Putin’s asymmetrische aanval op democratie in Rusland en Europa: implicaties voor Amerikaanse nationale veiligheid, worden de propaganda-activiteiten van de Russen in diverse Europese staten samengevat. Het rapport is bestemd voor de buitenlandse zakencommissie van de Amerikaanse senaat.

In het boekwerk komen diverse landen aan bod waaronder Nederland. Volgens de Amerikaanse senaat heeft het Kremlin “meerdere desinformatiecampagnes” in Nederland uitgevoerd en ook hier gepoogd verkiezingen te beïnvloeden. Het Oekraïne-referendum wordt als voorbeeld genoemd.

Het rapport noemt het ‘Oekraïne-team’ van voormalig SP-Kamerlid Harry van Bommel als een voorbeeld van Russische beïnvloeding. (Meesten van de leden hiervan kwamen uit het pro-Russische kamp.) Ook het retweeten van valse informatie door het Forum voor Democratie wordt genoemd. Volgens de Amerikanen draagt het FvD “vaak de Kremlin-lijn uit over kwesties”.

Waarop de beschuldiging is gebaseerd is niet meteen duidelijk. Het rapport noemt diverse Amerikaanse en Nederlandse overheidsrapporten als bronnen en beroept zich ook op publicaties in de Engelstalige pers.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer