main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
ANP EVERT ELZINGA
11 januari 2018 — 08:58

Rapport V.S.: ‘Forum voor Democratie en SP verspreiden Russische propaganda’

In een gisteren verschenen rapport, opgemaakt door Democraten in de Amerikaanse Senaat, wordt gesteld dat het Forum voor Democratie en de SP Russische propaganda hebben verspreid.

In Putin’s asymmetrische aanval op democratie in Rusland en Europa: implicaties voor Amerikaanse nationale veiligheid, worden de propaganda-activiteiten van de Russen in diverse Europese staten samengevat. Het rapport is bestemd voor de buitenlandse zakencommissie van de Amerikaanse senaat.

In het boekwerk komen diverse landen aan bod waaronder Nederland. Volgens de Amerikaanse senaat heeft het Kremlin “meerdere desinformatiecampagnes” in Nederland uitgevoerd en ook hier gepoogd verkiezingen te beïnvloeden. Het Oekraïne-referendum wordt als voorbeeld genoemd.

Het rapport noemt het ‘Oekraïne-team’ van voormalig SP-Kamerlid Harry van Bommel als een voorbeeld van Russische beïnvloeding. (Meesten van de leden hiervan kwamen uit het pro-Russische kamp.) Ook het retweeten van valse informatie door het Forum voor Democratie wordt genoemd. Volgens de Amerikanen draagt het FvD “vaak de Kremlin-lijn uit over kwesties”.

Waarop de beschuldiging is gebaseerd is niet meteen duidelijk. Het rapport noemt diverse Amerikaanse en Nederlandse overheidsrapporten als bronnen en beroept zich ook op publicaties in de Engelstalige pers.

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer