Een op de drie Nederlanders stemde op deze partijen, maar ze leveren nul burgemeesters
De overgrote meerderheid van de burgemeesters wordt nog altijd geleverd door de drie traditionele bestuurderspartijen CDA, VVD en PvdA. In 2017 was 83 procent van alle burgemeesters lid van deze drie partijen, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gezamenlijk kregen ze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen slechts 41% van de stemmen.
Een derde van de Nederlanders stemde toen op Forum voor Democratie, PVV, SP, CU, PvdD, 50Plus en DENK, maar deze partijen leveren helemaal geen burgemeesters.
Partijen met zetels, maar zonder burgemeesters: PVV, SP, FvD, PvdD, CU, 50Plus en DENK
Lokale partijen zijn in veel gemeenteraden succesvol, maar slechts drie procent van de burgemeesters is lid van zo'n partij.
De VVD heeft de afgelopen jaren flink terrein gewonnen: in 2002 was van alle burgemeesters 22 procent VVD-lid, vorig jaar 30 procent. Daarmee hebben de liberalen het CDA, van oudsher de grootste 'burgemeesterspartij', voorbijgestreefd.
Gemeten naar aantal inwoners staat de PvdA bovenaan: 32 procent van de Nederlanders woont in een gemeente met een PvdA-burgemeester aan het roer. De VVD-burgemeesters zijn goed voor 28 procent.
Van alle burgemeesters is zes procent van D66-huize en 3 procent van de ChristenUnie. GroenLinks en SGP leveren ieder twee procent. Deze cijfers zijn nauwelijks gewijzigd.
Lokale partijen leveren nauwelijks burgemeesters, maar wel een derde van het aantal wethouders
Lokale partijen blijven dan achter qua burgemeesters, ze leveren wel veel wethouders: 29 procent van het totaal. Van de landelijke partijen heeft het CDA de meeste wethouders: 22 procent. Dat percentage is wel behoorlijk gedaald, in 2002 was het nog 29 procent.
D66 bestuurt juist steeds vaker gemeenten: de partij leverde in 2002 slechts twee procent van alle wethouders, maar na electoraal succes bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd dat 10 procent.
Het aantal vrouwelijke burgemeesters is de afgelopen jaren licht toegenomen: van 19 procent in 2002 tot 23 procent in 2016. Van de burgemeesters van lokale partijen is 33 procent vrouw, het hoogste percentage.
De gemiddelde leeftijd van burgemeesters is 57,8 jaar. Ook hier zit een stijgende lijn in: in 2002 was het 55,5 jaar.