‘Jongeren krijgen dwarslaesie door overmatig gebruik lachgas’
Buitensporig gebruik van lachgas leidt ertoe dat sommige gebruikers een dwarslaesie krijgen en in een rolstoel belanden. Artsen en gebruikers luiden nu de noodklok in het tv-programma Nieuwsuur.
Arts Christof Smit van het revalidatiecentrum Reade ziet een toename van lachgasgebruikers die neurologische schade oplopen door overmatig gebruik. "Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd", aldus Smit.
100 patronen per dag
Een van de gebruikers die Smit behandelde, een jongeman van rond de 30 jaar oud, gebruikte zo'n 100 lachgaspatronen per dag. Hij besloot te stoppen toen hij steeds meer last kreeg van tintelingen in zijn benen en voeten, maar het bleek al te laat.
"Ik had geen controle meer over mijn vingers", zegt hij. Uit medisch onderzoek bleek dat hij leed aan een vitamine B12-tekort, waardoor zijn ruggenmerg werd aangetast. Uiteindelijk liep hij een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel.
Meerdere gebruikers waarschuwen in Nieuwsuur voor de verslavende werking van lachgas. "Er wordt gezegd: je kunt niet verslaafd raken. Maar geloof mij, de ervaring leert dat je er verslaafd aan kunt raken."
Uitgaanscircuit
Ook revalidatiearts Smit waarschuwt voor de manier waarop lachgas in het uitgaansleven wordt gebruikt. "Wij horen steeds meer verhalen van hele pallets die zo uit de winkel meegenomen worden, zo het uitgaanscircuit in. De grote mate van het gebruik wordt, denk ik, onderschat", aldus Smit.
Smit zegt zeker te weten dat de neurologische schade wordt veroorzaakt door het gebruik van lachgas. "Dit is echt gekoppeld aan lachgas en na het stoppen met lachgas zie je herstel. Dus het is echt wel daardoor."
LEES OOK: Boswachter Tim: De laatste tijd vinden we veel lachgaspatronen
Lachgas heeft een onschuldige reputatie in het uitgaansleven.
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) January 6, 2018
Maar artsen waarschuwen nu dat extreem gebruik ernstige schade aan het zenuwstelsel kan veroorzaken. In Amsterdam zijn het afgelopen half jaar zeker drie zware gebruikers behandeld. Nieuwsuur sprak met twee van hen. pic.twitter.com/etNBTxhVW6