main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
4 januari 2018 — 14:45

Oud-premier (CDA) stemt nu GroenLinks: ‘Buma is veel te nationalistisch’

Oud-premier Dries van Agt (CDA) heeft weinig goede woorden over voor CDA-leider Sybrand Buma. In het NPO-programma Kijken in de ziel noemde Van Agt de huidige CDA-fractievoorzitter zelfs een “topnationalist”.

Van Agt toonde zich in het programma zeer kritisch over het CDA-beleid van Buma, waarin veel aandacht is voor nationale waarden en traditie. “Het zal wel wezen. Ik heb er de laatste keer niet op gestemd”, bekende de oud-premier. Op de vraag welke partij dan wel zijn stem kreeg, antwoordde hij: “GroenLinks”.

In de uitzending lukt het Van Agt maar moeilijk om zijn emoties te onderdrukken. “Tjongejonge, wat zijn we in dit land nationalistisch geworden”, verzuchtte hij kwaad. Volgens de oud-premier is het Nederlandse nationalisme ‘volstrekt misplaatst en onzinnig’. Zo stelt hij dat de Nederlandse geschiedenis pas begon in 1795. “En niks Acte van Verlatinghe en de zeventiende eeuw. Dat was helemaal geen Nederland.”

‘België moet bij Nederland’

Van Agt heeft zijn kritiek op Buma nooit in een persoonlijk gesprek toegelicht, zo zei hij in het programma. “Ik spreek hem nooit. Ik heb het wel aan andere hoge CDA-mensen verteld, die het wellicht hebben doorgebeld naar onze topnationalist.”

Toch toonde Van Agt zich niet helemaal ongevoelig voor een bekend nationalistisch idee: het opnieuw samengaan van Nederland en België. “Ik vind dat 1830 nooit had mogen gebeuren”, stelde hij. In 1830 scheidde België zich af van Nederland. “Als Europa overeind blijft, dan hoeft het niet meer.”

Van Agt was tussen 1977 en 1982 minister-president. In het programma worden ook oud-premiers Jan-Peter Balkende en Wim Kok geïnterviewd.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer