main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 december 2017 — 08:48

Steeds meer kinderen slachtoffer gewapende straatroof: justitie slaat alarm

Jongeren worden steeds vaker door leeftijdsgenoten met geweld beroofd. Het Openbaar Ministerie slaat daarom alarm. Persofficier van Justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers luidde vanochtend in Goedemorgen Nederland de noodklok over het fenomeen.

Volgens Hoppenbrouwers gaat het vooral om berovingen waarbij zowel dader als slachtoffer minderjarig zijn. Ondanks hun jonge leeftijd schuwen de daders geweld of de dreiging daarmee niet. Het gebruik van een mes of zelfs een vuurwapen is niet ongebruikelijk, aldus Hoppenbrouwers. De buit bestaat vooral uit mobiele telefoons, maar ook merkkleding.

De opsporing van daders wordt bemoeilijkt omdat jongeren huiverig zijn om aangifte te doen tegen elkaar. “Je ziet vaak dat de mensen die slachtoffer worden, dat die bedreigd worden. Van: op het moment dat je aangifte doet dan weten we we je te vinden”, aldus Hoppenbrouwers.

Volgens justitie is er voor ouders een belangrijke rol weggelegd in het bestrijden van deze vorm van criminaliteit. Omdat slachtoffers vaak niks durven te zeggen is het belangrijk dat ouders alert zijn. Ook de ouders van daders hebben echter een verantwoordelijkheid, zegt Hoppenbrouwers. “Als jouw zoon van 15 met een hele dure iPhone 7 thuiskomt, dan is dat niet normaal”, aldus de officier. “En als jij een gestolen telefoon in huis hebt: dat kan er ook toe leiden dat we met zijn allen om 6 uur voor de deur staan om een huiszoeking te doen.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer