main-logo NPO Start
Word lid
19 december 2017 — 11:30

Baudet clasht met minister over nepnieuws: ‘Ongelofelijk gevaarlijk wat hier gebeurt’

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken staan lijnrecht tegenover elkaar bij de aanpak van nepnieuws.

Ollongren schreef in november een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze oproept om bewuster te worden van digitale dreiging. Nederland is volgens de minister doelwit van de Russische inlichtingendiensten.

“Het nieuws verspreidt zich anders dan tien jaar geleden, vooral door de komst van sociale media”, aldus Ollongren in talkshow Jinek. “Het gaat in bepaalde gevallen om nepnieuws vanuit het buitenland, waarbij het doel is om te destabiliseren.”

‘Ongelofelijk gevaarlijk’

Baudet noemt de uitspraken van Ollongren ‘ongelofelijk gevaarlijk’. “Je ziet dat er vanuit politieke motieven, vanuit politieke actoren een oordeel wordt geveld. Over ons debat, over het nieuws, over meningen. De gevestigde macht voelt zich zo bedreigd door internet en Facebook dat ze het de nek willen omdraaien.”

Het Kamerlid spreekt van gevaarlijke ‘tegenpropaganda’. “Er komt een task force en de Europese Unie wil vier miljard euro uitgeven aan dit onderwerp. Men wil gewoon onze vrije uitwisseling van ideeën muilkorven.”

Ollongren: “Baudet denkt dat een overheidsinstantie gaat bepalen wat waar is of niet waar. Maar je merkt dat ook grote bedrijven als Facebook willen helpen, omdat nepnieuws niet goed is voor de geloofwaardigheid. Het is belangrijk dat de feiten gecheckt worden.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrijdag in Haagse Lobby TV

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Vrijdag om 22:55 op
Journalisten in Amsterdam overvallen en bedreigd met wapen

Twee journalisten zijn vrijdagmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. De politie zegt niet van welk medium…

Lees meer

Minister Dekker trekt 73 miljoen extra uit voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat heeft hij vrijdag laten weten….

Lees meer

Vermist meisje (13) uit Den Haag teruggevonden

Een vermist meisje van 13 jaar uit Den Haag is na twee dagen teruggevonden in haar woonplaats. Ze is in goede gezondheid, zegt de politie….

Lees meer

Cruijff-biograaf twijfelt over belastende passage, boeken krijgen inlegvel

Alle 65.000 exemplaren van het boek Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie. Reden voor het…

Lees meer

Nederlanders rijden ruim 50 miljard kilometers meer dan in 1990

Door de jaren heen zijn er steeds meer auto’s te vinden op de wegen in Nederland en ook het aantal gereden kilometers is explosief gestegen….

Lees meer

Supporters Go Ahead Eagles plannen demonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Supporters van Go Ahead Eagles (Deventer) willen aanstaande zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. De…

Lees meer

Timmermans werd gewaarschuwd om plastic-maatregel: ‘Ze lachen je uit!’

In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het Eurocommissaris Frans Timmermans om tien…

Lees meer

Politie: niet genoeg middelen om lagere maximum snelheid te handhaven

De politie gaat vooralsnog geen extra mensen en middelen inzetten om de mogelijk verlaging van de maximum snelheid te handhaven. “Wij blijven handhaven met de…

Lees meer