Nederlandse burgemeesters lopen steeds meer gevaar
De toegenomen druk op burgemeesters bij de aanpak van zware criminaliteit brengt steeds meer persoonlijk risico met zich mee. CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam pleit daarom voor meer bescherming in NPO Radio 1-programma WNL Op Zaterdag.
Burgemeesters zijn volgens Van Dam de laatste jaren steeds sterker onder druk komen te staan, doordat het aanpakken van zware criminaliteit steeds meer hun taak is geworden. Een belangrijk probleem is dat burgemeesters, anders dan openbaar aanklagers, niet anoniem hun werk doen.
Burgemeester staat in telefoonboek
Bernt Schneiders, die als burgemeester van Haarlem meemaakte hoe zijn auto in brand werd gestoken nadat hij motorbendes begon aan te pakken, zegt in WNL Op Zaterdag dat het gelukkig nog gaat om incidenten, maar hij erkent de grotere druk.
"Burgemeesters hebben van nature de regie gepakt en zijn vol in de wind komen staan. Anders dan de openbaar aanklager staan burgemeesters met naam en toenaam in het telefoonboek."
Criminelen in de raad
Een ander groeiend probleem is het deelnemen van mensen met een mogelijk crimineel verleden aan gemeenteraadsverkiezingen. Van Dam ziet daar grot problemen, aangezien het vanuit democratisch oogpunt moeilijk wordt te bepalen wanneer iemand wel of niet als volksvertegenwoordiger aan de slag kan. "Dat is een ingewikkelder verhaal. Democratisch gezien zou ik niet iedereen die ooit in aanraking is geweest met justitie willen verbieden lid te worden van de raad."