Larissa (20) gaat ervoor zorgen dat Nederland niet dichtslibt
Zonder de Nederlandse binnenvaart zouden onze snelwegen volledig dichtslippen. Maar er is een groot personeelstekort, blijkt in de nieuwste aflevering van Stand van het Land die morgen om 21.10 uur te zien is op NPO 2.
Vorige maand stonden er liefst 415 vacatures open in de binnenvaartsector. Een op de tien schepen heeft zelfs een tekort aan bemanningsleden. Dat is een probleem, want een groot binnenvaartschip kan al snel evenveel vervoeren als vijftien vrachtwagen.
'Vroeger was het gezelliger'
“De binnenvaart zit te wachten en te schreeuwen om vakmensen”, zegt Cor van Wijngaarde van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. “Vooral gemotiveerde mensen, die het vak en avontuur mooi vinden.”
Vroeger draaide de sector vooral op schippersfamilies, waarbij complete gezinnen werken en wonen op de boten. Tegenwoordig is dat anders: er moet sneller en efficiënter gewerkt worden. Hierdoor varen de boten 24 uur per dag, zeven dagen in de week.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal schepen waarop twee mensen werken, sinds 2007 met ruim 20 procent is afgenomen. “Alles draait om snelheid”, zegt Annie van den Berg (65). “Vroeger was het gezelliger en lag je meer stil. Er waren meer vrouwen aan boord en je deed meer met elkaar.”
Maar er gloort hoop op de Nederlandse binnenwateren. Lange tijd was de binnenvaart niet in trek bij de jeugd. Maar het nieuws dat er werk is, heeft inmiddels ook de scholen bereikt. “Dat merken we hier”, vervolgt Van Wijngaarde. “Onze aanmeldingen stijgen. We hadden tien procent groei dit jaar en hopen dat deze trend zich doorzet.”
'Je kan hier heel goed verdienen'
Larissa Nijmeijer is Neerlands hoop op de binnenwateren. De 20-jarige studente volgt een opleiding tot kapitein bij het Scheepvaart en Transport College. “Het is mijn allergrootste droom”, zegt ze trots. “Je kan heel erg goed verdienen in de binnenvaart. Als je het goed doet en jezelf omhoog werkt, kun je eigenlijk wel goed terechtgekomen, ook in je portemonnee.”
En ze is niet de enige. “Er komen steeds meer vrouwen op deze opleiding die dit gaan doen vanuit zichzelf en niet vanuit een man of familie.”
Nijmeijer ziet de toekomst positief tegemoet. En het draait niet allemaal om het geld, zegt ze. "Ik doe dit omdat ik dit echt leuk vind. Ik heb het hier naar mijn zin in dit vak."
Kijk morgenavond om 21.10 uur naar NPO 2 voor Stand van het Land, met de verhalen achter de cijfers.