main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 december 2017 — 14:43

Larissa (20) gaat ervoor zorgen dat Nederland niet dichtslibt

Zonder de Nederlandse binnenvaart zouden onze snelwegen volledig dichtslippen. Maar er is een groot personeelstekort, blijkt in de nieuwste aflevering van Stand van het Land die morgen om 21.10 uur te zien is op NPO 2.

Vorige maand stonden er liefst 415 vacatures open in de binnenvaartsector. Een op de tien schepen heeft zelfs een tekort aan bemanningsleden. Dat is een probleem, want een groot binnenvaartschip kan al snel evenveel vervoeren als vijftien vrachtwagen.

‘Vroeger was het gezelliger’

“De binnenvaart zit te wachten en te schreeuwen om vakmensen”, zegt Cor van Wijngaarde van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. “Vooral gemotiveerde mensen, die het vak en avontuur mooi vinden.”

Vroeger draaide de sector vooral op schippersfamilies, waarbij complete gezinnen werken en wonen op de boten. Tegenwoordig is dat anders: er moet sneller en efficiënter gewerkt worden. Hierdoor varen de boten 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal schepen waarop twee mensen werken, sinds 2007 met ruim 20 procent is afgenomen. “Alles draait om snelheid”, zegt Annie van den Berg (65). “Vroeger was het gezelliger en lag je meer stil. Er waren meer vrouwen aan boord en je deed meer met elkaar.”

Maar er gloort hoop op de Nederlandse binnenwateren. Lange tijd was de binnenvaart niet in trek bij de jeugd. Maar het nieuws dat er werk is, heeft inmiddels ook de scholen bereikt. “Dat merken we hier”, vervolgt Van Wijngaarde. “Onze aanmeldingen stijgen. We hadden tien procent groei dit jaar en hopen dat deze trend zich doorzet.”

‘Je kan hier heel goed verdienen’

Larissa Nijmeijer is Neerlands hoop op de binnenwateren. De 20-jarige studente volgt een opleiding tot kapitein bij het Scheepvaart en Transport College. “Het is mijn allergrootste droom”, zegt ze trots. “Je kan heel erg goed verdienen in de binnenvaart. Als je het goed doet en jezelf omhoog werkt, kun je eigenlijk wel goed terechtgekomen, ook in je portemonnee.”

En ze is niet de enige. “Er komen steeds meer vrouwen op deze opleiding die dit gaan doen vanuit zichzelf en niet vanuit een man of familie.”

Nijmeijer ziet de toekomst positief tegemoet. En het draait niet allemaal om het geld, zegt ze. “Ik doe dit omdat ik dit echt leuk vind. Ik heb het hier naar mijn zin in dit vak.”

Kijk morgenavond om 21.10 uur naar NPO 2 voor Stand van het Land, met de verhalen achter de cijfers. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer