main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP / EVERT-JAN DANIELS
4 december 2017 — 10:57

Zwarte Piet blijft zwart: dit jaar viert 85% van alle basisscholen Sinterklaas met ‘traditionele’ Piet

Op het overgrote merendeel van de basisscholen in ons land is geen enkele discussie over Zwarte Piet. Dat blijkt uit een rondgang onder 400 basisschooldirecteuren door DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Slechts 18% van de directeuren gaf aan dat er binnen het team gepraat was over de kleur van de Pieten. Op 85% van alle basisscholen zijn er nog steeds Zwarte aanwezig bij het Sinterklaasfeest dit jaar.

In de grote steden en omgeving is het beeld precies omgekeerd. Daar viert slechts 17% van alle basisscholen het feest met ‘echte’ Zwarte Pieten.

Het Sinterklaasfeest blijft onverminderd populair. Slechts 4% van de basisscholen viert het feest dit jaar niet. Meestal heeft dat te maken met de religieuze identiteit van de school.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer