Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Sarah wil hoofddoek dragen bij politie: ‘Diversiteit is startpunt van betere organisatie’

Redactie

Sarah Izat (26) stapte naar het College voor de Rechten van de Mens omdat ze geen hoofddoek mag dragen bij de politie. Volgende week volgt de uitspraak.“Het was de eerste bewuste en vrije keuze die ik heb gemaakt in mijn leven", zegt ze over het dragen van een hoofddoek tegen De Volkskrant

Izat is al sinds 2013 werkzaam bij de politie. Ze begint op de serviceafdeling, waar het is toegestaan om een hoofddoek te dragen. Een paar maanden later krijgt ze het aanbod om buitengewoon opsporingsambtenaar te worden, maar dan moet haar hoofddoek wel af volgens de gedragscode. Een duidelijk antwoord op de vraag waarom krijgt ze niet.

Tranen

Tijdens de eerste praktijkdag verschijnt ze daarom in uniform en met een hoofddoek op. Ze wordt weggestuurd. “Ik haat het om te huilen, maar toen kon ik mijn tranen niet in bedwang houden. Ik voelde me zó afgewezen.”

Ze stapt een week voor dat het College uitspraak doet uit de anonimiteit. Ze is trots op haar werk bij de politie, maar vindt wel dat het beter kan. “Diversiteit is niet het eindpunt, maar het startpunt voor een nog betere organisatie waar iedereen welkom is.”

Twee maten

Volgens haar wordt er op dit moment met twee maten gemeten bij de politie, want ze heeft al vaker collega’s gezien met tatoeages of kruisjes. Uitingen die volgens de gedragscode ook verboden zijn. “Er wordt dus niet gehandhaafd op allerlei andere zichtbare uitingen die de gedragscode verbiedt. Dat hoeft wat mij betreft ook niet, want mijn collega's zijn niet minder dienstbaar met een tatoeage. Maar het gaat me om het principe.”

Izat denkt dat ze alles in huis heeft om een goede agente te zijn. “Ik ben een Nederlandse vrouw met een biculturele achtergrond, Zeeuwse roots en een Rotterdamse mentaliteit. Ik heb in veel steden in Nederland gewoond. Ik herken mezelf in veel Nederlanders. Ik haal plezier uit het burgercontact en ik sluit niemand uit. Ik bezit alle ingrediënten die nodig zijn om bij de politie te werken.”

Ervaringen gebruiken

De uitspraak van het College is niet bindend. “Mocht deze uitspraak niet direct leiden tot wijziging van het beleid, dan hoop ik dat de politiekorpsen mijn ervaringen gebruiken om met een experiment te onderzoeken of de hoofddoek daadwerkelijk niet-neutraal overkomt op het publiek.”


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau