main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 6 november 2017 — 22:03

CDA-onderhandelaar over formatie: ‘Het was slopend’

CDA-onderhandelaar Pieter Heerma sprak vanavond in het WNL-programma Haagse Lobby op NPO Radio 1 openhartig over de afgelopen kabinetsformatie. Volgens het Tweede Kamerlid waren de onderhandelingen ’slopend’, maar was het ook vaak gezellig.

Heerma was tijdens het formatieproces de linker- en rechterhand van CDA-leider Sybrand Buma. “We hebben natuurlijk niet kort geformeerd”, erkent Heerma. “Het was ook slopend. Na zeven maanden heb je wel dat iedereen kruipend naar de drempel toegaat.”

‘We hebben echt naar elkaar geluisterd’

De CDA-onderhandelaar beschrijft dat hij vooraf had verwacht dat de onderhandelingen continu op het scherpst van de snede gevoerd zouden worden. Maar dat bleek al snel niet waar, zegt Heerma. “Je weet dat je het niet overleeft als je niet soms even kunt ontspannen en lachen. Wat ik zelf een belangrijke les uit de formatie vind: je leert mensen kennen. Dat onderhandelen gaat niet alleen over zelf wat binnenhalen, maar ook de ander iets gunnen.”

Volgens Heerma was het een risico dat de partijen tijdens de onderhandelingen standpunten negatief zouden uitruilen. “Dat we allebei maar niets doen. Dat hebben we in ieder geval niet gedaan.” Uitruilen was volgens Heerma sowieso geen optie, omdat dat met vier partijen tot onwerkbaar zou zijn. “De methode die gebruikt is – en dat is ook wel de reden dat het zo lang heeft geduurd- is de tijd nemen om te snappen wat de partijen belangrijk vinden op een dossier. Om dan te kijken of je daar een brug tussen kan slaan.”

Wilhelmus-lessen

Als voorbeeld noemt Heerma de verplichte Wilhelmus-lessen en bezoeken aan de Tweede Kamer en Rijksmuseum voor scholen. “Wij vinden als CDA meer aandacht voor onze waarden en tradities belangrijk. Een partij als D66 vindt aandacht voor cultuur heel belangrijk”, legt Heerma uit. “In zo’n onderhandeling kom je erachter dat die twee ook in elkaar verlengde geplaatst konden worden.”

De CDA-politicus kijkt tevreden terug op de onderhandelingen. “Je gaat de politiek in omdat je iets wil bijdragen aan het land. Het is natuurlijk een fantastische ervaring om op deze momenten meegebouwd te hebben aan een regeerakkoord.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer