Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dit zijn de belangrijkste redenen om te stoppen met roken

Redactie

Mensen die stoppen met roken doen dit vooral uit zorgen om hun gezondheid en die van hun kinderen. Ook adviezen en aansporingen van de huisarts of een medisch specialist zijn aanleiding om een punt te zetten achter de tabaksverslaving.

Dat blijkt uit de leefstijlmonitor, een tweejaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt persbureau ANP.

Afschrikwekkende afbeeldingen

Eenderde van de rokende Nederlanders boven de achttien jaar deed vorig jaar een serieuze stoppoging. Dat is ongeveer evenveel als in 2014 en 2015. 91 procent van de mensen die wil stoppen met roken zei dat te doen vanwege de gezondheid van de kinderen, 87 procent uit zorg voor hun eigen gezondheid.

Sinds mei 2016 staan er op tabaksverpakkingen afschrikwekkende afbeeldingen. Voor 21 procent van de rokers zijn de gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en campagnes in de media aanleiding om een stoppoging te ondernemen.

E-sigaret nauwelijks populair

Iets meer dan driekwart (77 procent) van de rokende volwassenen rookt dagelijks. Daarbij gaat het vooral om sigaretten uit een pakje (74 procent). 40 procent rookt (ook) shag en 18 procent steekt een zelfgemaakte sigaret op. Mannen roken vaker shag, vrouwen vaker sigaretten uit een pakje of zelfgemaakte sigaretten. Slechts 3 procent had in 2016 wel eens een e-sigaret gebruikt.

LEES OOK: Longarts vergelijkt roken met Hitler en slavernij: ‘Vroeger was het legaal’

Vorig jaar rookte iets minder dan een kwart (24,1 procent) van de bevolking van achttien jaar en ouder. Dit is een daling ten opzichte van 2015 (26,3 procent) en 2014 (25,7 procent). Het merendeel rookt dagelijks (77,1 procent).


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau