Winst van 22 miljard op één kankermedicijn: ‘Over de rug van patiënten, absurd!’
Ontwikkelaars van kankermedicijnen maken soms tientallen miljarden winst op één medicijn. Het is onduidelijk hoe prijzen voor medicijnen worden berekend door farmaceuten. “Ik heb gesprekken gevoerd met farmaceuten, maar daar krijg ik geen duidelijk antwoord op”, zei Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, gisteren in Haagse Lobby op NPO 2.
Volgens Nijboer is de verhouding in geen enkele andere markt zo. “Het is totaal scheef. Dat komt doordat zij een uniek medicijn hebben en mensen hebben dat nodig om beter te worden of soms om niet dood te gaan. Ze kleden de overheid en de patiënten maximaal uit. Echt absurd.”
Eigen belang
Nijboer vergelijkt de farmaceutische wereld met de wereld van de banken. “Het is eigenlijk hetzelfde mechanisme: een eigen wereld waar mensen vooral op eigen belang uit zijn”, aldus de PvdA’er. Hij vindt dat de sector te veel in de luwte ligt. “En dan gebeuren er eigenlijk heel veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.”
Nijboer geeft toe dat de farmaceuten belangrijke medicijnen maken. “Maar ze buiten die positie maximaal uit”, vindt Nijboer. “Dat doen ze eigenlijk over de rug van patiënten die hoge prijzen moeten betalen en over de rug van de maatschappij, waar hoge premies betaald moeten worden.”
Haagse Lobby terugkijken? Dat kan hier!