Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Er verdwijnt wéér een kledingwinkel uit het straatbeeld

Redactie

De Nederlandse winkelstraten veranderen in razend tempo. Zo was het faillissement van de V&D een grote aderlating.

Ook veel kledingwinkelketens hebben de afgelopen jaren een faillissement moeten aanvragen. Er verdwenen eerder al winkels van Mexx, M&S Mode, Witteveen en Miss Etam.

Vandaag werd bekend dat ook de vestigingen van McGregor, Gaastra en Adam definitief uit het winkelstraatbeeld zullen verdwijnen. De failliete keten heeft in totaal 75 winkels, waarvan er 53 in Nederland.

Al ruim 2.750 vestigingen gesloten

De winkels van McGregor gaan mee in een trend die al langer gaande is. Zo hadden alle kledingwinkels in Nederland bij elkaar in 2011 nog 17.905 vestigingen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels is dat aantal afgenomen tot 15.151 (stand april 2017).

Volgens het CBS is die daling bij alle soorten fysieke winkels te zien. Sinds 2013 nam het aantal dames- en herenzaken met zes procent af. Algemene kledingzaken gingen met vijf procent achteruit. De grootste daling was bij baby- en kinderkledingwinkels. Daar is in vier jaar tijd bijna een kwart van alle winkels gesloten. Dit kostte bij elkaar ongeveer zesduizend banen, een daling van 10 procent.

Explosieve stijging onlinewinkels

Hoewel het aantal fysieke kledingwinkels sinds 2013 met negen procent is afgenomen, is het aantal online kledingwinkels in dezelfde periode met 75 procent gestegen. In totaal zijn er nu ongeveer 9.020 fysieke kledingwinkels (waarvan sommige met meerdere vestigingen) in Nederland en ongeveer 8.720 online kledingwinkels. Hierdoor is het totale aantal kledingzaken de afgelopen tijd zelfs met negentien procent gestegen naar 17.740.

Deze trend is niet vreemd. De online detailhandelsomzet van kleding is vorig jaar met bijna vijftien procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Ter vergelijking: de winkelverkoop daalde in dezelfde periode met bijna twee procent.

Toch wordt maar tien procent van alle omzet in de kledingverkoop verdiend via het internet. Ondanks de groei van de online verkopen, koopt de consument dus het merendeel van zijn of haar kleding nog steeds in de fysieke winkel.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau