Zijn ouderen gezonder in het tehuis of zelfstandig thuis?
Ouderen (85-plussers) die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, voelen zich even gezond als leeftijdsgenoten die zelfstandig wonen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en SCP.
Toch hebben ouderen vanaf 55 jaar die in een verzorgingstehuis wonen meer fysieke beperkingen dan die zelfstandig wonen. 44 procent van de verzorgingstehuisbewoners zegt zelfs ernstig gehinderd te worden door lichamelijke ongemakken. Zij hebben grote moeite met wassen, toiletbezoekjes en aan- en uitkleden.
Een iets kleinere groep, 37 procent, kan zelfs bijna helemaal niks zonder hulp. Zij hebben last van zeer ernstige fysieke beperkingen en kunnen bijvoorbeeld niet zelfstandig uit bed stappen of opstaan uit een stoel.
Aandoeningen ouderen in instellingen
Bewoners hebben vaak meer dan één chronische aandoening. Zestig procent heeft zelfs twee tot vier aandoeningen, een kwart heeft vijf of vier. Slechts vier procent van de ouderen heeft geen enkele chronische aandoeningen. De aandoeningen die het meest voorkomen zijn:
Aandoeningen zelfstandig wonende ouderen
Bij ouderen die zelfstandig wonen, komen minder vaak chronische aandoeningen voor dan bij ouderen die in een instelling wonen. Zo komt onvrijwillig urineverlies bij maar 28 procent van de zelfstandig wonende ouderen voor. Andere aandoeningen, zoals diabetes, komen weer even veel voor.
Over het algemeen genomen zijn zelfstandig wonende ouderen minder fysiek beperkt dan leeftijdsgenoten in tehuizen. Toch heeft de thuiswonende 80-plusser in toenemende mate moeite met dagelijkse huishoudelijke taken. Ruim 6 op de 10 van de thuiswonende 80-plussers heeft moeite met traplopen, een derde met aan- en uitkleden en 52 procent heeft moeite met zich buitenshuis te verplaatsen. Van de tehuisbewoners heeft 90 procent moeite met traplopen, 76 procent met aan- en uitkleden en 80 procent zegt moeite te hebben met zich buitenshuis te verplaatsen.
Hoe wonen ouderen?
In Nederland woont twee procent van alle 55-plussers in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Dit komt neer op ongeveer 116.000 mensen. Dertig procent van de bewoners is 90 jaar of ouder, driekwart is een vrouw.
Overigens wonen er steeds minder mensen in verzorgingstehuizen. In 1998 ging het nog om 141.000, ofwel 4 procent van alle 55-plussers.