main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 oktober 2017 — 09:16

Hoeveel betaal jij voor je huisdier?

Hoera! Het is dierendag, de dag waarop veel Nederlanders hun geliefde huisdier extra in het zonnetje zetten. Maar het is óók de dag waarop bij menig dierenwinkel de kassa extra vaak rinkelt.

Nederlanders zijn namelijk gek op huisdieren: meer dan vier miljoen huishoudens heeft minimaal één huisdier. Vooral honden en katten doen het goed. Uit onderzoek van huisdierenbrancheorganisatie Dibevo blijkt dat 36 procent van de huishoudens uit ten minste één hond of kat bestaat.

Maar daar blijft het niet bij. Naast katten en honden zijn er nog tal van andere huisdieren. Wat dacht je van de Peruaanse witnekeekhoorn of de Grévyzebra? De overheid heeft zelfs een officiële lijst gepubliceerd met erkende huisdieren.

Kat nog altijd populairste huisdier

In totaal zijn er 33 miljoen huisdieren in Nederland. Ter vergelijking: in 2010 lag dit aantal nog ‘maar’ 30 miljoen. De kat is al jaren het populairste huisdier. Daarna de hond en op de derde plaats de aquariumvissen met zo’n 10 procent.

  1. Katten (24%)
  2. Honden (19%)
  3. Aquariumvissen (10%)
  4. Konijnen (6,5%)
  5. Vijvervissen (6%)

Kat met stamboom?

Huisdieren zijn niet gratis. Allereerst moet je natuurlijk betalen voor de aanschaf van een huisdier, maar daarna blijft een dier geld kosten. Zo betaal je voor een nieuwe hond een bedrag tussen de 140 euro (zonder stamboom) en 1250 euro (met stamboom). Katten zijn iets goedkoper: daarvoor betaal je tussen de 100 en 750 euro. Het goedkoopst zijn aquariumvissen. Voor een vol aquarium (15 stuks) ben je zo’n 25 euro kwijt.

Maar daar blijft het niet bij: een huisdier heeft verzorging nodig. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren kost een hond nog eens zo’n 580 euro per jaar aan voer, speelgoed en vaccinaties. Bij een kat zijn de kosten niet minder: 550 euro. En ook de vissen zijn niet goedkoop: 240 euro per jaar.

CT-scan voor honden

Een aardige kostenpost dus voor huisdiereneigenaren. Toch zijn er veel mensen die juist verdienen aan een huisdier. Zo is het aantal dierenartsen in Nederland sinds 1990 met 70 procent toegenomen tot ruim 4.900 in 2016.

Al deze artsen moeten stuk voor stuk betaald worden. De gemiddelde hondenbezitter is dan ook zo’n 160 euro per jaar kwijt aan dierenartsbezoekjes. Bij katten is dat ongeveer 120 euro per jaar. Met dat geld zijn de dierenartsen de afgelopen jaren wel een stuk professioneler geworden. Tegenwoordig bezitten dierenziekenhuizen allerlei moderne apparatuur, zoals CT-scanners en uitgebreide operatiekamers.

Net als mensen zijn dieren ook te verzekeren. Een zorgverzekering voor dieren is in sommige Europese landen zelfs al gebruikelijk. Zo is in Zweden tussen de 70 en 80 procent van de huisdieren verzekerd.

In Nederland staan de dierenverzekeringen nog in de kinderschoenen. Twintig jaar geleden konden de eerste polissen worden afgesloten. Na tien jaar werd het aantal polissen geschat op 35.000. Dit jaar zijn er rond de 182 duizend huisdieren zijn verzekerd. Het gaat dan wederom vooral om honden en katten. Er zijn in Nederland 120 duizend honden en 60 duizend katten verzekerd.

Quinoa-salade voor honden?

Maar ook de dierenvoedselindustrie zit niet stil. Snacks, vega-eten en superfoods: niets is meer te gek voor huisdieren. De dierenvoeding doet mee aan de menselijke voedselhypes. “Vroeger was het zo dat honden- en kattenvoeding werd afgeleid van andere honden- en kattenvoeding. Nu kijken we naar de trends bij de mensen en vertalen we die door naar voeding voor de hond en de kat“, vertelt Jan Smulders, fabrikant van dierenvoeding.

Smulders ziet elk jaar zijn afzet flink stijgen. Iedere 12 maanden verkoopt hij tussen de 5 en de 10 procent méér dierensnacks dan het jaar daarvoor. “Zelfs tijdens de economische crisis is de groei gewoon doorgegaan”, zegt Smulders.

De afgelopen tien jaar is het aantal fabrikanten voor huisdiervoer gestegen van 60 naar 75. Samen produceerden ze vorig jaar 751 miljoen kilo aan huisdiervoer, wat maar liefst 718 miljoen euro opleverde. In 2014 was dat nog 568 miljoen euro. Nederland behoort hiermee tot de middelgrote producenten van huisdiervoer in Europa. Ons aandeel ligt op 7 procent. Frankrijk is de grootste producent met zo’n 20 procent van de Europese productie voor honden- en kattenvoer.

Meer weten?

Kijk morgen om 21.15 uur naar NPO 2 voor WNL’s Stand van het Land voor alle verhalen achter deze cijfers.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer