89% wil geen gebedsruimtes op de universiteit: ‘Je vraagt ook niet om worst bij de bakker?’
Een overweldigende meerderheid van de stemmers in de wekelijkse Twitterpoll van WNL Op Zaterdag wil geen gebedsruimtes op universiteiten. Slechts 11% toonde zich voorstander van de bidzalen. De resterende 89% vindt dat deze niet in het onderwijs thuishoren.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag in WNL Op Zaterdag pleitbezorger van het afschaffen ervan. Van der Ham sloot zich aan bij het standpunt dat Kamervoorzitter Khadija Arib eerder uitte in haar Abel Herzberglezing eerder deze maand. Zij pleitte daarin tegen de aanwezigheid van gebedsruimtes omdat gematigde moslims daardoor sociale druk zouden kunnen ervaren om te bidden. Van der Ham voegde hier aan toe dat hij vond dat universiteiten zich zouden moeten richten op hun kerntaak: het verzorgen van onderwijs.
"Je gaat ook niet in een bakkerij zeggen: 'goh, er zouden hier toch eigenlijk ook plakjes worst verkocht moeten worden?'" aldus Van der Ham. "Waar houdt het op? Er zijn steeds meer hogeschool en universitaire kantines die halal eten serveren. Nou, voor mensen die dat fijn vinden kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar als het alleen maar halal is zou ik me op zo'n universiteit niet prettig voelen."
Zakaria Nafid, die als studentenraadslid van de VU met succes een uitbreiding van de gebedsruimte bepleitte, gaf aan geen bezwaar tegen gebedsruimtes te zien zolang deze "de academische kwaliteit niet in de weg staan". Nafid gaf aan dat instellingen aan de academische wereldtop, zoals Harvard en Cambridge, ook gebedsruimtes kennen. "Als je de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen betekent dat niet dat je kerk en staat gescheiden moet houden", aldus Nafid.
"Gebedsruimtes horen niet thuis op universiteiten.” Net na 17.00 discussie over deze stelling @NPORadio1, stem alvast en praat mee: #WNL.
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) September 30, 2017