main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 30 september 2017 — 18:28

89% wil geen gebedsruimtes op de universiteit: ‘Je vraagt ook niet om worst bij de bakker?’

Een overweldigende meerderheid van de stemmers in de wekelijkse Twitterpoll van WNL Op Zaterdag wil geen gebedsruimtes op universiteiten. Slechts 11% toonde zich voorstander van de bidzalen. De resterende 89% vindt dat deze niet in het onderwijs thuishoren.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag in WNL Op Zaterdag pleitbezorger van het afschaffen ervan. Van der Ham sloot zich aan bij het standpunt dat Kamervoorzitter Khadija Arib eerder uitte in haar Abel Herzberglezing eerder deze maand. Zij pleitte daarin tegen de aanwezigheid van gebedsruimtes omdat gematigde moslims daardoor sociale druk zouden kunnen ervaren om te bidden. Van der Ham voegde hier aan toe dat hij vond dat universiteiten zich zouden moeten richten op hun kerntaak: het verzorgen van onderwijs.

“Je gaat ook niet in een bakkerij zeggen: ‘goh, er zouden hier toch eigenlijk ook plakjes worst verkocht moeten worden?'” aldus Van der Ham. “Waar houdt het op? Er zijn steeds meer hogeschool en universitaire kantines die halal eten serveren. Nou, voor mensen die dat fijn vinden kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar als het alleen maar halal is zou ik me op zo’n universiteit niet prettig voelen.”

Zakaria Nafid, die als studentenraadslid van de VU met succes een uitbreiding van de gebedsruimte bepleitte, gaf aan geen bezwaar tegen gebedsruimtes te zien zolang deze “de academische kwaliteit niet in de weg staan”. Nafid gaf aan dat instellingen aan de academische wereldtop, zoals Harvard en Cambridge, ook gebedsruimtes kennen. “Als je de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen betekent dat niet dat je kerk en staat gescheiden moet houden”, aldus Nafid.

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer