main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 30 september 2017 — 18:28

89% wil geen gebedsruimtes op de universiteit: ‘Je vraagt ook niet om worst bij de bakker?’

Een overweldigende meerderheid van de stemmers in de wekelijkse Twitterpoll van WNL Op Zaterdag wil geen gebedsruimtes op universiteiten. Slechts 11% toonde zich voorstander van de bidzalen. De resterende 89% vindt dat deze niet in het onderwijs thuishoren.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag in WNL Op Zaterdag pleitbezorger van het afschaffen ervan. Van der Ham sloot zich aan bij het standpunt dat Kamervoorzitter Khadija Arib eerder uitte in haar Abel Herzberglezing eerder deze maand. Zij pleitte daarin tegen de aanwezigheid van gebedsruimtes omdat gematigde moslims daardoor sociale druk zouden kunnen ervaren om te bidden. Van der Ham voegde hier aan toe dat hij vond dat universiteiten zich zouden moeten richten op hun kerntaak: het verzorgen van onderwijs.

“Je gaat ook niet in een bakkerij zeggen: ‘goh, er zouden hier toch eigenlijk ook plakjes worst verkocht moeten worden?'” aldus Van der Ham. “Waar houdt het op? Er zijn steeds meer hogeschool en universitaire kantines die halal eten serveren. Nou, voor mensen die dat fijn vinden kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar als het alleen maar halal is zou ik me op zo’n universiteit niet prettig voelen.”

Zakaria Nafid, die als studentenraadslid van de VU met succes een uitbreiding van de gebedsruimte bepleitte, gaf aan geen bezwaar tegen gebedsruimtes te zien zolang deze “de academische kwaliteit niet in de weg staan”. Nafid gaf aan dat instellingen aan de academische wereldtop, zoals Harvard en Cambridge, ook gebedsruimtes kennen. “Als je de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen betekent dat niet dat je kerk en staat gescheiden moet houden”, aldus Nafid.

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer