main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 30 september 2017 — 18:28

89% wil geen gebedsruimtes op de universiteit: ‘Je vraagt ook niet om worst bij de bakker?’

Een overweldigende meerderheid van de stemmers in de wekelijkse Twitterpoll van WNL Op Zaterdag wil geen gebedsruimtes op universiteiten. Slechts 11% toonde zich voorstander van de bidzalen. De resterende 89% vindt dat deze niet in het onderwijs thuishoren.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, was vandaag in WNL Op Zaterdag pleitbezorger van het afschaffen ervan. Van der Ham sloot zich aan bij het standpunt dat Kamervoorzitter Khadija Arib eerder uitte in haar Abel Herzberglezing eerder deze maand. Zij pleitte daarin tegen de aanwezigheid van gebedsruimtes omdat gematigde moslims daardoor sociale druk zouden kunnen ervaren om te bidden. Van der Ham voegde hier aan toe dat hij vond dat universiteiten zich zouden moeten richten op hun kerntaak: het verzorgen van onderwijs.

“Je gaat ook niet in een bakkerij zeggen: ‘goh, er zouden hier toch eigenlijk ook plakjes worst verkocht moeten worden?'” aldus Van der Ham. “Waar houdt het op? Er zijn steeds meer hogeschool en universitaire kantines die halal eten serveren. Nou, voor mensen die dat fijn vinden kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar als het alleen maar halal is zou ik me op zo’n universiteit niet prettig voelen.”

Zakaria Nafid, die als studentenraadslid van de VU met succes een uitbreiding van de gebedsruimte bepleitte, gaf aan geen bezwaar tegen gebedsruimtes te zien zolang deze “de academische kwaliteit niet in de weg staan”. Nafid gaf aan dat instellingen aan de academische wereldtop, zoals Harvard en Cambridge, ook gebedsruimtes kennen. “Als je de kwaliteit van het onderwijs wil waarborgen betekent dat niet dat je kerk en staat gescheiden moet houden”, aldus Nafid.

 

 

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrijdag in Haagse Lobby TV

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Vrijdag om 22:55 op
Journalisten in Amsterdam overvallen en bedreigd met wapen

Twee journalisten zijn vrijdagmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. De politie zegt niet van welk medium…

Lees meer

Minister Dekker trekt 73 miljoen extra uit voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat heeft hij vrijdag laten weten….

Lees meer

Vermist meisje (13) uit Den Haag teruggevonden

Een vermist meisje van 13 jaar uit Den Haag is na twee dagen teruggevonden in haar woonplaats. Ze is in goede gezondheid, zegt de politie….

Lees meer

Cruijff-biograaf twijfelt over belastende passage, boeken krijgen inlegvel

Alle 65.000 exemplaren van het boek Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie. Reden voor het…

Lees meer

Nederlanders rijden ruim 50 miljard kilometers meer dan in 1990

Door de jaren heen zijn er steeds meer auto’s te vinden op de wegen in Nederland en ook het aantal gereden kilometers is explosief gestegen….

Lees meer

Supporters Go Ahead Eagles plannen demonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Supporters van Go Ahead Eagles (Deventer) willen aanstaande zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. De…

Lees meer

Timmermans werd gewaarschuwd om plastic-maatregel: ‘Ze lachen je uit!’

In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het Eurocommissaris Frans Timmermans om tien…

Lees meer

Politie: niet genoeg middelen om lagere maximum snelheid te handhaven

De politie gaat vooralsnog geen extra mensen en middelen inzetten om de mogelijk verlaging van de maximum snelheid te handhaven. “Wij blijven handhaven met de…

Lees meer