main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 14 september 2017 — 10:56

Gloeilampen: Philips maakte ze 100 jaar, maar liet ze toen verbieden

Elektronicafabrikant Philips staat in Nederland vooral te boek als een iconische fabrikant van gloeilampen. Minder bekend is dat het bedrijf ook aan de wieg stond van het Europese gloeilampenverbod dat in 2009 van kracht werd.

De succesvolle poging van Philips om dit verbod in Den Haag en Brussel erdoor te krijgen, staat centraal in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van WNL’s Haagse Lobby, die vanavond wordt uitgezonden op NPO 2.

Spaarlamp: goed voor milieu en voor Philips

Alhoewel het gloeilampenverbod indertijd werd bejubeld als een zegen voor het milieu, was het promoten van de veel duurdere spaarlamp een belangrijke reden voor Philips om het verbod te steunen. Dat beeld rijst uit de diverse vraaggesprekken die presentator Rick Nieman in het programma voert. Aan bod komen spelers uit politiek en bedrijfsleven, maar ook Greenpeace, dat samen met Philips optrok om de gloeilamp de das om te draaien.

Journalist Syp Wynia, die zich vastbeet in het dossier, legt in Haagse Lobby de oorsprong voor het verbod bij de bekende milieucampagne van Al Gore. In 2006 trok deze voormalige Amerikaanse presidentskandidaat de wereld rond met zijn documentaire An Inconvenient Truth, waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van het broeikaseffect. Philips voorzag Gore daarbij van financiële steun.

‘Van een bizarre schoonheid’

De politieke dadendrang die het gevolg was van Gore’s propagandatour werd uiteindelijk door Philips behendig omgezet in het gloeilampverbod. “Van een bizarre schoonheid”, noemt Wynia dit. “Dat Philips, dat meer dan 100 jaar leefde van die gloeilampen, nu lobbyde voor een verbod erop.”

De lobby bleek onweerstaanbaar. De gewoonlijk zo trage Europese besluitvorming verliep ineens in razendsnel en binnen luttele jaren was het gloeilampverbod een feit. De invloed van Philips was tot in kleine details merkbaar. Zo droeg de Europese wetgeving de naam ‘Ecodesign’: een merknaam van Philips.

Philips komt in Haagse Lobby overigens niet aan het woord: het bedrijf wilde alleen voor de camera verschijnen als de makers van Haagse Lobby beloofden bepaalde criticasters uit het programma weg te laten.

Kijk vanavond naar Haagse Lobby op NPO 2 om 21:20. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer