main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 9 september 2017 — 10:29

BTW-tarief nog altijd op 21%, ondanks belofte kabinet

Het zou een tijdelijke crisismaatregel zijn: de verhoging van het hoge BTW-tarief in 2012 van 19 naar 21 procent. Maar nog steeds is het hoogste BTW-tarief aller tijden van toepassing, terwijl de overheidsfinanciën al een geruime tijd op orde zijn.

De BTW (belasting toegevoegde waarde) werd in 1969 in Nederland ingevoerd om het begrotingstekort te dichten. Bij de invoering het BTW-tarief gesteld op 12 procent. Sindsdien werd dit percentage regelmatig verhoogd, tot uiteindelijk 20 procent in 1986. Daarna ging het tarief in twee stappen omlaag naar 17,5 procent in 1992, om vervolgens weer verhoogd te worden in 2001 tot 19 procent.

Bij de laatste verhoging, in oktober 2012, beloofde het kabinet dat de maatregel tijdelijk zou zijn. De verhoging werd doorgevoerd om – net als in veel andere Europese landen – het begrotingstekort te dichten dat door de kredietcrisis was ontstaan.

De verhoging was onderdeel van het Lenteakkoord dat tussen de VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie werd opgesteld na de val van kabinet Rutte-I. Door de verhoging wilde Nederland het begrotingstekort terugbrengen tot onder de 3 procent-norm. Die opzet slaagde, want al in 2013 was het tekort nog ‘maar’ 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Inmiddels is er zelfs een begrotingsoverschot van 0,4 procent, maar het BTW-tarief is altijd nog op het historisch hoge niveau van 21 procent.

Dit jaar verdient de overheid naar verwachting 47,8 miljard euro aan BTW-afdrachten. Ter vergelijking: bij de invoering van het BTW-systeem, in 1969, was dit slechts 2,5 miljard.

Het BTW-tarief in Nederland is overigens niet bijzonder hoog in vergelijking met andere Europese landen. Zo zijn de Hongaren veel slechter af met maar liefst 27%. In Luxemburg is het tarief het laagst: slechts 17%.

Zie hieronder een vergelijking van BTW-tarieven in Europa:

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer