main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 augustus 2017 — 09:43

Nederlandse jihadist steunt DENK: ‘Een linkse overheid komt het dichtst bij de sharia’

De Nederlandse jihadist Marouane B. ziet in Nederland het liefst een linkse overheid. “De politieke partij die ik steun is DENK, want ze komen voor (alle) minderheden op en ze zijn tegen het niqaab-verbod.” Dat zegt de 22-jarige jihadist uit Arnhem in een exclusief interview met WNL. “Ik vind dat er een islamitische partij moet komen, want op dit moment hebben we die niet in de Tweede Kamer. DENK is een seculiere partij die rekening houdt met moslims.”

‘Als ik overleef, kom ik terug’

Marouane bevindt zich op dit moment in Mayadin (Syrië), waar hij trainingen krijgt om deel te nemen aan een laatste offensief met de terreurorganisatie. “Als ik het offensief overleef, wil ik terugkomen voor mijn proces”, vertelt hij aan WNL. “Ik wil antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een verzetsheld en een jihadist.” Bij terugkomst heeft het Openbaar Ministerie al aangekondigd B. te zullen vervolgen. Behalve van deelname aan een terroristische organisatie wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn bij onthoofdingen.

LEES OOK: ‘Laffe Rutte brengt Nederland in gevaar met zijn uitspraken’

Marouane reisde in 2013 naar Syrië. Hij is de afgelopen tijd op verschillende locaties geweest, zowel in als buiten IS-gebied. Toch heeft hij de Nederlandse politiek wel gevolgd. “Ik volg de politiek wel en ik vind dat de overheid te rechts is”, vertelt hij. “Als moslim ben ik een voorstander van de sharia. Een linkse (democratische) overheid komt dichter bij de sharia dan een rechtse overheid.”

WNL sprak met Marouane via zijn geheime Facebook-account, die hij gebruikt om contact te onderhouden met vrienden en familie. De advocaat van Marouane, Barbara Klunder, heeft – op expliciet verzoek van haar cliënt – bevestigd dat de jihadist zich van dit account bedient.

Lees hieronder een transcript van het hele interview met Marouane B.

Marouane, je zit al een tijd in IS-gebied. Wanneer ben je precies vertrokken en waar ben je allemaal geweest?
“Ik heb nooit bekend of ontkend een IS-strijder te zijn en in IS-gebied te zitten. Ik ben op meerdere locaties in IS-gebied geweest in Syrië: Dabiq, Raqqa en Al-Bab. Maar ik ben ook buiten IS-gebied geweest. Ik heb ook verbleven in Damascus en Aleppo.”

Waar bevind je je op dit moment?
“Op dit moment heb ik gevechtstrainingen in Mayadin.”

Heb je daar contact met andere Nederlandse strijders?
“Ik heb hier contact gehad met Reda N. & Oussama A.. Ik heb hen leren kennen toen ze op de vlucht waren voor ISIS. Ik ben goed bevriend geweest met hen. Ik heb ook contact gehad met Wail al A. en Nadeem S.. Zij wilden mij ophalen bij de Turkse grens, maar ze zijn toen opgepakt, omdat ze zogenaamd naar ISIS-gebied wilden afreizen.”

In de tijd dat je daar zit, wat zijn je werkzaamheden geweest voor IS?
“Ik ben een grondsoldaat, die in staat is om een martelaarsoperatie uit te voeren.”

Je hebt een aantal keren aangegeven dat je binnenkort terugkeert naar Nederland voor je proces. Wat verwacht je zelf van dit proces?
“Ik wil terugkeren als ik het aankomende offensief overleef. Ik verwacht antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een verzetsheld en een jihadist, want ik ben gekomen om met de islam de bevolking van Syrië te bevrijden, die onderdrukt wordt door de tiran Assad. Alle militaire acties die ik heb uitgevoerd zijn op de militaire tegenpartij en niet tegen de onschuldige bevolking.”

Hier denkt iedereen dat je zeker wordt vervolgd. Is dat een reden om niet terug te keren?
“Nee. Ik wil mij verantwoorden naar mijn familie en vrienden. Dat kan via de rechtbank. Er bestaat een kans op vrijspraak als ik mijn verhaal doe, maar mocht dat niet het geval zijn dan kan ik mijn tijd in de gevangenis nuttig besteden. Ik zal dan mijn mbo-4 diploma (maatschappelijk werker) willen behalen, zodat ik bij mijn terugkeer in Syrië buiten het soldaat zijn om ook mensen kan helpen door activiteiten te organiseren. Wanneer ik vrijkom zal ik teruggaan naar Syrië met mijn verloofde uit Nederland.”

Je zegt dat je naar IS-gebied bent gegaan om te helpen, maar laten zij je nu zomaar gaan?
“Ik heb met mijn commandant gesproken. Ik heb hem verteld dat ik terug wil voor mijn proces, familie en verloofde (om te trouwen). Ik heb eerlijk verteld dat ik een lange celstraf of tbs kan krijgen als de rechtbank mij veroordeelt. De commandant heeft met mij afgesproken dat ik deel zal nemen aan het komende offensief en als ik het overleef dat ik dan verlof voor onbepaalde tijd zal krijgen. De commandant weet dat dit jaren kan duren.”

Heb je wel eens spijt gehad van je keuze om af te reizen?
“Nee. Ik heb de voordelen en nadelen goed afgewogen. Ik mis mijn ouders, vrienden en verloofde, maar de beste daad die je kan verrichten is je leven geven voor de onschuldigen. Ik vecht hier om de minderheden te beschermen, daarbij bescherm ik ook moslims. Door te sterven voor deze groepen zal ik Ins sha Allah beloond worden met het paradijs.”

Op het moment dat mensen terugkeren uit IS-gebied zijn westerse mensen bang dat er aanslagen worden gepleegd in hun land. Moeten wij in Nederland bang zijn voor jou?
“Er is een rap fragment van mij opgedoken waarin deze zin voorkomt: ‘Aangenaam de hoofdverdachte, fuck je met mij zal ik je hoofd eraf slachten’. Volgens de Telegraaf is dit in Syrië opgenomen. Dit klopt niet, het is een rap van 6 jaar geleden. De enige muziek die ik in Syrië heb opgenomen staan op het YouTube kanaal Team Liefde Music. Op dat kanaal heb ik ook muziek opgenomen met Robbin van D.. Hij heeft in Nederland de refreinen gezongen en ik de coupletten hier in Syrië. Niet alle liedjes van het kanaal zijn in Syrië opgenomen. Ik heb geen kwaad in de zin, ik vecht alleen tegen vijandige militairen. De burgers in Nederland hebben niks te vrezen.”

In heel Europa zijn er al aanslagen gepleegd. Nederland komt tot dusver goed weg. Heb jij daar een verklaring voor?
“Nederland heeft maar een kleine rol in de coalitie.”

Je vertelde eerder dat je naar IS-gebied bent gegaan om, naar eigen zeggen, mensen te helpen. Hoe sta jij tegenover aanslagen die worden gepleegd in Europa, zoals die in Barcelona en Manchester, waar onschuldige kinderen van nog geen 10 jaar oud omkomen?
“Als er onschuldige mensen dood gaan is dit altijd een kwalijke zaak.”

Je gaf aan dat je denkt binnenkort te gaan sterven, omdat je meedoet aan een offensief. Waarom doe je mee?
“Ik moet alle opties nog bekijken, maar ik zou het geen probleem vind om een kamikazeactie uit te voeren waarbij ik tien andere militairen meeneem, want dat zijn dan tien onderdrukkers minder.”

In Nederland verschuift het politieke landschap ook constant. Hoe hou jij de daar mee bezig en wie zie je graag aan de macht?
“Ik volg de politiek wel en ik vind dat de overheid te rechts is. Als moslim ben ik een voorstander van de Sharia. Een linkse (democratische) overheid komt dichter bij de Sharia dan een rechtse overheid. De politieke partij die ik steun is DENK, want ze komen voor (alle) minderheden op en ze zijn tegen het Niqaab-verbod. Ik vind het alleen erg jammer dat we een onprofessionele minister-president hebben die zegt dat jihadisten beter in oorlogsgebied kunnen sterven. Ik persoonlijk ben niet gekwetst, maar de moeders en vaders van de jihadisten worden gekwetst door deze uitspraken. Iedereen verdient een eerlijk proces zonder inmenging van de mister-president toch?”

Wat vind je van islamitische initiatieven in de Nederlandse politiek?
“In Nederland hebben de meeste moslims niet te klagen over de vrijheden die ze krijgen. Het initiatief voor het niqaab-verbod heeft me wel geraakt, want hierdoor worden mensen tekort gedaan in hun vrijheid van godsdienst. Het PVV-initiatief om minder Marokkanen in Nederland te hebben vind ik zeer crimineel. Volgens mij bedoelt Wilders niet alleen Marokkanen, maar ook alle moslims. Dat Nederland zich bemoeit met de burgeroorlog in Syrië vind ik ook zeer kwalijk, want er vallen ook bommen op onschuldige burgers, niet alleen op militairen. Daarbij wordt Nederland ook een doelwit, waardoor onschuldige mensen (waaronder mijn familie) gevaar lopen in Nederland door de stoere uitspraak van Rutte: “We zijn in oorlog met IS.” Ik vind ook dat er een islamitische partij moet komen, want op dit moment hebben we die niet in de Tweede Kamer. DENK is een seculiere partij die rekening houdt met moslims. “

Deze week is het Nederlandse paspoort afgepakt van een jihadist met een dubbele nationaliteit. Kan jij bevestigen dat het om jou gaat?
“Dit gaat niet over mij.”

Stel dat jouw Nederlandse paspoort wordt afgepakt, zou je dat erg vinden? Voel je je Nederlander?
“Ik zou er niet kapot van zijn, maar als ik er over nadenk kan ik ook boos worden, want het is discriminerend. Alleen bij mensen met een dubbel paspoort kan deze maatregel worden toegepast. En daarbij ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is in de rechtbank.”

Je zei dat je denkt dat dit je laatste contact is met Nederland, omdat je verwacht te sterven. Zijn er nog mensen of politici waar je een boodschap voor hebt?
“Hiermee bedoelde ik dat er een kans is dat dit mijn laatste contact is, want ik verblijf wel in oorlogsgebied.

Mijn boodschap naar alle moslims, joden en christenen is: Kom naar Syrië. eendracht is macht, samen rekenen we af met de tiran Assad en dan zullen we in een staat wonen zonder oorlog.

Mijn boodschap naar de minister-president is: Je bent een laf persoon. Je stuurt jonge Nederlanders voor een missie naar Syrië. Jij weet net zo goed als ik dat ze kunnen sterven, terwijl jij op je kantoortje zit. Waarom laat je jonge mensen risico lopen om te sterven? Wees een man en reis ook af naar Syrië. We zullen je met open armen ontvangen in Mayadin voor een gezellig gesprekje.

Mijn boodschap naar familie en vrienden is: Moge Allah (s.w.t) jullie leiden op het rechte pad en jullie met Jannah belonen. #TeamLiefde.”

Enkele dagen na het interview zei Marouane B. zich niet te kunnen vinden in één van de antwoorden die hij had gegeven:

“Ik heb het interview en jullie artikel gelezen. Tot mijn verbazing heb ik een vraag verkeerd gelezen, namelijk de vraag: ‘In de tijd dat je daar zit, wat zijn je werkzaamheden geweest voor IS?’ Omdat ik snel aan het lezen was dacht ik dat er stond wat mijn werkzaamheden waren in IS-GEBIED en niet voor IS de organisatie. Zouden jullie erbij kunnen vermelden dat ik dit achteraf gemeld heb, want nu lijkt het alsof ik een bekentenis afleg, terwijl vragen over bij welke organisatie ik zat in de rechtbank wil beantwoorden.”

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer