Veel asielzoekers begrijpen uitleg over godsdienstvrijheid niet
Maar liefst 30% van alle asielzoekers begrijpt de uitleg over Nederlandse waarden niet. Dat blijkt uit onderzoek dat de diensten die zich bezighouden met asielbeleid zelf hebben laten verrichten.
Artikel 1 van de Grondwet stuit op onbegrip
Bij aankomst in Nederland voeren medewerkers van het COA zo snel mogelijk een gesprek met nieuwkomers waarin ze uitleggen hoe er in Nederland wordt samengeleefd. Artikel 1 van de Grondwet staat hierbij centraal: het uitgangspunt dat niemand gediscrimineerd mag worden op grond van godsdienst, seksuele voorkeur, politieke gezindheid, ras of geslacht.
Alhoewel 70% van de asielzoekers dit gesprek begrijpt, snap 19% de uitleg niet. De resterende 11% geeft aan het deels begrepen te hebben.
'Ze zeggen dat we terug moeten naar onze eigen land'
Het onderzoek laat zien dat de Dienst Terugkeer en Vertrek het minst geliefd is onder asielzoekers. Deze dienst begeleidt asielzoekers bij de terugkeer naar hun eigen land. Slechts 21% van de asielzoekers vindt dat DT&V rekening houdt met hun culturele achtergrond.
Een vergelijkbaar aantal vindt dat er goed naar hun persoonlijke situatie gekeken is. In het rapport worden veel (anonieme) asielzoekers geciteerd die niet willen terugkeren omdat hun thuisland gevaarlijk is. "De DT&V moet zich beseffen dat het in Irak echt gevaarlijk is. De DT&V moet de mensen niet dwingen en pressie uitoefenen," zegt een. "Ze zeggen altijd dat we geen kans hebben om hier te blijven en we moeten terug naar onze land", aldus een andere asielzoeker.