main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
7 juli 2017 — 12:00

Kinderopvang Gelderland: ‘Smeren met zonnebrand veroorzaakt huidkanker’

Waar de meeste kinderdagverblijven in de zomer de hele dag door hun kinderen insmeren tegen de zon, doet kinderdagverblijf Buitenkids in het Gelderlandse Twello precies het tegenovergestelde. De opvang is bang dat de zonnebrandcrème voor gezondheidsrisico’s kan zorgen, daardoor laten de medewerkers de flessen in de kast staan. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij de specialisten. Zo schrijft het AD.

In plaats van met allerlei factoren te smeren, laat de opvang de kinderen shirts met lange mouwen en petjes dragen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ze allemaal rond het middaguur binnen spelen en buiten altijd in de schaduw. Dit alles, omdat de huid anders door de vele zonnebrand in contact komt met chemische stoffen, laat Buitenkids in hun nieuwsbrief weten. De chemische stoffen die in zonnebrandcrème zouden huidkanker kunnen veroorzaken, aldus de opvang. Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding schrikt hiervan: “Schadelijke effecten van zonnebrandcrème zijn nooit aangetoond. Dit is een fabeltje.”

Geen kanker

Dermatoloog Marco van Coevorden van Gelreziekenhuizen Apeldoorn kan zich ook totaal niet vinden in het argument van Buitenkids. Hij laat weten dat als zonnebrand gegeten wordt, het schadelijk kan zijn. “Maar bij insmeren zijn de concentraties die in het lichaam terechtkomen verwaarloosbaar. Smeren veroorzaakt geen kanker, maar beschermt er juist tegen. Vooral in de eerste tien levensjaren is dat erg belangrijk om de kans op huidkanker op latere leeftijd te verkleinen.”

Ook laat Van Coevorden weten dat het dragen van lange mouwen goed voor de kinderen is, maar spelen in de schaduw geen tot weinig nut heeft. “In de schaduw vangt de huid nog steeds tachtig procent van het schadelijke ultraviolette licht.” En ook het argument van het kinderdagverblijf dat het insmeren met zonnebrand ervoor zorgt dat er weinig vitamine D wordt aangemaakt en met factor 50 zelfs helemaal niet, haalt Van Coevorden onderuit. “Een deel van de vitamine D krijgen we sowieso al via onze voeding binnen. In de praktijk wordt er nooit zoveel gesmeerd dat dit de zon, en daarmee de aanmaak van vitamine D, helemaal tegenhoudt.”

Het advies van KWF Kankerbestrijding en de dermatoloog is dan ook de kinderen regelmatig in te smeren met minimaal factor 30. Iets wat bijna elke kinderopvang doet.

Ouders

Volgens de mede-eigenaar van Buitenkids Tseard Ettema is er ondanks dat ze al 20 jaar vrijwel nooit smeren, nog nooit een kind verbrand. “We zijn trouwens niet ‘tegen’ smeren. Als kinderen een extreem gevoelige huid hebben, of als ouders erom vragen, smeren we ze in.”

De toezichthouders op kinderdagverblijven in de regio waar ook Buitenkids gevestigd is, de GGD Noord- en Oost-Gelderland, ziet geen rede om in te grijpen. “Zolang het maar in goed overleg met de ouders gaat”, aldus woordvoerder Erna de Vries.

 

 

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier