Dit is het vervelendste kwalletje van Nederland en ons water zit er vol mee
De kruiskwal: je ziet 'm amper, maar toch heeft 'ie al meerdere zwemmers het ziekenhuis in gekregen. Sinds kort worden enkele Nederlandse wateren geteisterd door grote groepen van de gevaarlijke kwal, die niet groter is dan een vingernagel.
"Het is alsof je door de brandnetels loopt, maar dan wat erger", waarschuwt Marco Dubbeldam van stichting Zeeschelp. "Het is eigenlijk het venijnigste kwalletje van heel Nederland, ondanks dat hij heel klein is."
In Zeeland zijn ze niet onbekend met de kruiskwal, maar door het warme weer is het leefgebied van het dier vergroot. Zo wordt nu een deel van het Veerse Meer in Zeeland geteisterd door een grote hoeveelheid kruiskwallen. Zeker vier mensen die daar afgelopen week hebben gezwommen zijn opgenomen in het ziekenhuis met klachten, vertelt Dubbeldam. "In tegenstelling tot de meeste kwallen zijn ze erg bewegelijk. Dus als iemand door het water heen loopt, dan heb je er aardig wat te pakken."
'Weinig aan te doen'
Een steek van de kruiskwal kan zelfs leiden tot zware allergische reacties zoals spierpijn, een loopneus, tranende ogen, een prikkelhoest en heesheid. Wie overgevoelig is voor kwallen kan natuurlijk nog hevigere reacties krijgen na in contact te zijn geweest met het dier.
Volgens Dubbeldam valt er weinig aan de kwallenplaag te doen. "Kijk, vangen is geen optie, want de laatste kwal vang je nooit. De beste manier is om gewoon waarschuwingsborden te plaatsen en even niet te zwemmen."