main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
28 juni 2017 — 15:39

Nieuwe ‘vluchtelingenjungle’ ontstaat in het Franse Calais

In Calais, de Franse kustplaats, ontstaat op een steenworp afstand van het oude tentenkamp een nieuwe ‘jungle’. De oude jungle, waar zo’n 8.000 migranten woonden is compleet verdwenen. De problemen nemen nu wee toe, is te lezen in het AD.

Hoewel het tentenkamp een jaar geleden met de grond gelijk is gemaakt, zijn er volgens bewoners al weer nieuwe plaatsen waar vluchtelingen zich verzamelen. “Er is allang een nieuwe jungle”, zegt de 22-jarige Eimel uit Afghanistan. “Ik leef verderop met de Afghanen in het bos.”

Terwijl een verslaggever van de krant met Eimel staat de praten komen er een paar mannen uit een ander bos. “Dit hier is de Afrikaanse jungle”, vertelt de 16-jarige Daniel aan de journalist. “We zijn met zo’n honderd mensen hier, bijna allemaal uit Eritrea.”

Traangas en wapenstokken

De 8.000 migranten werden vorig jaar verspreid over opvangkampen in Frankrijk, maar het aantal in Calais is inmiddels weer toegenomen tot meer dan 400 asielzoekers. “Er is hier helemaal niks. Geen douche, geen water”, vertelt Sinyr (16). “Elke avond komt de politie en dan jagen ze ons weg. Ze slaan met wapenstokken en spuiten traangas.”

Met de toename van het aantal vluchtelingen nemen ook de problemen toe. Door middel van wegblokkades proberen migranten vrachtwagen tegen te houden en zo op die manier aan boord te klimmen. Vorige week overleed er een chauffeur door een dergelijke blokkade.

Voorzieningen

De Franse rechter bepaalde onlangs dat er geen nieuw opvangcentrum hoeft te komen, maar dat de asielzoekers wel humaan behandeld moeten worden. Binnenkort worden er dus sanitaire voorzieningen geplaatst, zoals douches en wc’s.

Door: Thijs Kroezen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier