main-logo NPO Start
Word lid
28 juni 2017 — 15:39

Nieuwe ‘vluchtelingenjungle’ ontstaat in het Franse Calais

In Calais, de Franse kustplaats, ontstaat op een steenworp afstand van het oude tentenkamp een nieuwe ‘jungle’. De oude jungle, waar zo’n 8.000 migranten woonden is compleet verdwenen. De problemen nemen nu wee toe, is te lezen in het AD.

Hoewel het tentenkamp een jaar geleden met de grond gelijk is gemaakt, zijn er volgens bewoners al weer nieuwe plaatsen waar vluchtelingen zich verzamelen. “Er is allang een nieuwe jungle”, zegt de 22-jarige Eimel uit Afghanistan. “Ik leef verderop met de Afghanen in het bos.”

Terwijl een verslaggever van de krant met Eimel staat de praten komen er een paar mannen uit een ander bos. “Dit hier is de Afrikaanse jungle”, vertelt de 16-jarige Daniel aan de journalist. “We zijn met zo’n honderd mensen hier, bijna allemaal uit Eritrea.”

Traangas en wapenstokken

De 8.000 migranten werden vorig jaar verspreid over opvangkampen in Frankrijk, maar het aantal in Calais is inmiddels weer toegenomen tot meer dan 400 asielzoekers. “Er is hier helemaal niks. Geen douche, geen water”, vertelt Sinyr (16). “Elke avond komt de politie en dan jagen ze ons weg. Ze slaan met wapenstokken en spuiten traangas.”

Met de toename van het aantal vluchtelingen nemen ook de problemen toe. Door middel van wegblokkades proberen migranten vrachtwagen tegen te houden en zo op die manier aan boord te klimmen. Vorige week overleed er een chauffeur door een dergelijke blokkade.

Voorzieningen

De Franse rechter bepaalde onlangs dat er geen nieuw opvangcentrum hoeft te komen, maar dat de asielzoekers wel humaan behandeld moeten worden. Binnenkort worden er dus sanitaire voorzieningen geplaatst, zoals douches en wc’s.

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer