main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 juni 2017 — 15:00

Heftige video: zwangere vluchteling (23) sterft op zee

Een 23-jarige migrant uit Nigeria is op weg naar Europa op zee overleden door het inademen van benzinedampen afkomstig uit het bootje waarin ze was achtergelaten door mensensmokkelaars. Ze werd van het bootje geplukt door een reddingsboot van Artsen zonder Grenzen (AzG) waar ze uiteindelijk stierf. Ze was zes maanden zwanger toen het gebeurde.

Het incident vond plaats in oktober vorig jaar, maar The Economist zette vandaag een video van de tragedie online die prompt viraal ging. “Een propagandafilmpje”, noemt journalist Arnold Karskens de video. Volgens Arnold Karskens is AzG namelijk voor een groot deel zelf debet aan de humanitaire ramp die zich in de Middellandse zee voltrekt: allen al vorig jaar vonden er 4.500 verdrinkingsdoden voor de kust van Libië plaats. Vluchtelingen worden in levensgevaarlijke bootjes de zee opgestuurd “omdat ze ervan uit gaan dat een ngo ze oppikt”, zegt Karskens. Karskens werkte veel in de regio en zegt zijn mening te baseren op veelvuldige contacten met migranten ter plaatse.

Aangifte tegen AzG wegens dood door schuld

Karskens deed in april al aangifte van dood door schuld en mensensmokkel tegen AzG en herhaalde gisteren zijn beschuldigingen aan het adres van de organisatie in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij meent dat er een aanzuigende werking uitgaat van de continue aanwezigheid van AzG-reddingsschepen. Ook vraagt hij zich af waarom geredde vluchtelingen naar Sicilië worden gebracht. “Volgens het zeerecht moeten die gewoon naar de dichtstbijzijnde haven. Dat is meestal een haven in Tunesië.”

‘Karskens houdt geen rekening met situatie in Libië’

AzG reageerde vanochtend in de Volkskrant op de kritiek van Karskens. Volgens operationeel manager Annemarie Loof zijn de meeste vluchtelingen zich niet bewust van de aanwezigheid van ngo’s.  Ook vindt Loof dat Karskens geen rekening houdt met de gebrekkige mensenrechtensituatie in landen als Libië. “Mensen wagen liever de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee dan dat ze in Libië blijven”, aldus Loof.

Karskens veegt de vloer aan met deze argumenten. Volgens hem zijn meeste migranten gewoon in het bezit van een telefoon en is het voor hen niet moeilijk om op de hoogte te blijven. Ook meent hij dat vluchtelingen van over de hele wereld uit eigen beweging naar Libië komen. “Ze vliegen vanuit Bangladesh naar Tripoli om aan de kust een boot te nemen.” Hij noemt AzG “een schakel in een criminele organisatie”. “Het is voor hen ook gewoon een verdienmodel”, aldus Karskens.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer