‘Vaste stroom vluchtelingen houdt een hele bedrijfstak aan het werk’
GroenLinks laat de oren hangen naar een "asiellobby" die vooral haar eigen belangen probeert te dienen. Dat zei Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen vandaag bij op NPO Radio 1 bij WNL Haagse Lobby. Hij sprak van een "behoorlijke invloed" op de partij.
Lobbyisten hadden invloed op formatieproces
Jansen verklaarde de stukgelopen formatie deels uit de invloed van deze 'asiellobby' omdat deze de vluchtelingenstroom niet zou willen beperken. Het door GroenLinks afgeschoten voorstel om in Noord-Afrika vluchtelingen op te vangen zou tot een verminderde toestroom hebben kunnen leiden
"Volgens mij speelt er daarom een andere agenda bij GroenLinks", zei Jansen. "Dat is ook gebleken uit het feit dat ze als een duveltje-uit-een-doosje met de eis kwamen tijdens de formatiebespreking dat er maar 25.000 vluchtelingen naar Nederland zouden moeten komen. Dat raakt dan aan die asiellobby: dat er bij een vaste stroom mensen richting Nederland een hele bedrijfstak - want ik zie echt als een bedrijfstak - gewoon aan het werk wordt gehouden."
Halsema was 'toevallig' vaak in de buurt bij klappen formatie
Jansen noemde ook een tweetal voorbeelden van dergelijke lobbyisten met veel invloed binnen de partij: Tineke Strik, bestuurslid van de vluchtelingenorganisatie Defence for Children en tevens fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, en voormalig partijleider Femke Halsema, nu bestuurslid van Stichting Vluchteling. Die laatste was volgens Jansen "toevallig" veel in Den Haag te zien op het moment dat de formatiepoging met GroenLinks spaak liep.
De Telegraaf-hoofdredacteur zei het niet vreemd te vinden dat partij beïnvloed werd door lobbyisten, maar gaf wel aan het "beestje graag bij de naam te noemen".
'Asiellobby is niet anders dan pensioenlobby'
Volgens Jansen vertrouwde GroenLinks-partijleider Jesse Klaver hem voordat hij partijleider werd al toe dat hij graag gebruik maakte van de informatie van lobbyisten. Zo kon hij zich beter kon informeren. Jansen toonde hiervoor begrip, maar zei wel dat Klaver daarmee "het risico dat je zeer gekleurde informatie krijgt" voor lief nam. Hij vergeleek de asiellobby in dat opzicht "met de pensioenlobby, of de zorglobby".