main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
16 juni 2017 — 16:42

Nieuw bij WNL: Weg van de Wereld

Niet iedereen heeft het in de gaten maar de Nederlandse positie in de wereld is betrekkelijk eenzaam geworden. Nu de Britten uit de EU willen stappen en Donald Trump de bijstandsclausule van het NAVO Verdrag relativeert zit Nederland in een lastig parket. In welke coalitie kunnen wij onze belangen eigenlijk nog verdedigen? Dit is een rode draad door de nieuwe serie Weg van de Wereld.

Nederland kan niet meer rekenen op Angelsaksische wereld

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn Engeland en Amerika de pijlers onder het Nederlandse buitenlandbeleid. Daardoor konden we tijdens de Koude Oorlog de Russen van ons af houden en werden we niet door de Frans-Duitse as vermorzeld. Tegelijkertijd stond Nederland aan de wieg van de Europese gemeenschappelijke markt die onze welvaart tot grote hoogte heeft opgestuwd.

En toen ging het mis. Net op het moment dat de Russische beer weer brult en China en India een plaats onder de zon opeisen kunnen wij niet meer rekenen op de Angelsaksische wereld. De Britten besloten uit de EU te stappen. We zullen zien wat voor Brexit we krijgen nu Premier Theresa May moet samenwerken met een Noord-Ierse partij die Europeser denkt dan de Conservatieven. Het is echter duidelijk dat Den Haag niet meer op Londen kan rekenen om aan de Franse en Duitse macht tegenwicht te bieden. Dat is ernstig. Nederland heeft immers een open economie, verdient zijn welvaart voor een substantieel deel op de gemeenschappelijke markt en heeft bijvoorbeeld weinig op met Frans protectionisme.

Donald Trump weigert NAVO te ondersteunen

Donald Trump heeft onze positie verder ondermijnd. Zijn opmerking dat andere EU-landen een voorbeeld kunnen nemen aan Brexit holt de voor ons land zo belangrijke gemeenschappelijke markt uit. Zijn weigering om openlijk steun te betuigen aan de beroemde bijstandsclausule van het NAVO Verdrag ondermijnt de collectieve verdediging waar onze veiligheid van afhangt.

Wij leven in een uniek tijdsgewricht waarin er dramatische geopolitieke verschuivingen plaatsvinden. Er is dus alle reden om in een zesdelige tv-serie op zoek te gaan naar de nieuwe wereldorde en hoe Nederland daarin overeind kan blijven. Wij ontvangen op het landgoed Vollenhove bij Utrecht zes gasten die daarover hun licht laten schijnen.

De gasten

Sigrid Kaag vertelt hoe zij er in haar hoedanigheid als VN topdiplomate in is geslaagd om de chemische wapens uit Syrië te krijgen. Onze Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders legt uit hoezeer de Nederlandse positie door de uitbreiding van de EU en de NAVO is verzwakt. Hoe denkt hij de Nederlandse belangen nog goed te kunnen verdedigen?

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt komt ook langs. Hij denkt dat uitsluitend een federaal Europa het machtsverval van Europa kan stuiten. Als de Vlamingen en de Walen echter het al niet met elkaar eens worden hoe denkt Verhofstadt de inwoners van Sicilië en die van Beieren te verenigen? Is een federaal Europa niet een stap te ver die juist het draagvlak voor het Europese project nog verder zal uithollen?

We willen ook weten hoe China tegen de wereld aankijkt. De Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag die net een boek over China heeft gepubliceerd zullen wij daarover ondervragen. Dat wordt een spannende aflevering want Holslag denkt dat oorlog met China onvermijdelijk is.

Generaal Majoor b.d. Frank van Kappen praat ons bij over de aard van de Russische dreiging. Hij vindt dat Europa zijn defensie heeft verwaarloosd.

Ten slotte komt er ook een Rus langs die het oor heeft van Vladimir Poetin. Sergey Karaganov legt alle schuld bij het Westen. Het Westen heeft Rusland omsingeld en weigert Moskou plaats te laten nemen aan de onderhandelingstafel waarin de spelregels van de nieuwe orde worden bepaald. Hij vreest voor ee nieuwe Koude Oorlog.

Al met al wordt de kijker inzicht geboden in de dramatische geopolitieke ontwikkelingen die het lot van ons land zullen bepalen. Rode draad vormt de vraag hoe Nederland in deze nieuwe wereldorde zijn belangen het beste kan verdedigen. De antwoorden zullen veel kijkers, of zij nu het Europese project een warm hart toedragen of Europa met scepsis aanschouwen, verbazen.

Weg van de Wereld: deze zondag om 6 uur ’s avonds op NPO Radio 1.

Vanaf zaterdag 1 juli ook op tv: NPO2 om 22:35.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer