main-logo NPO Start
Word lid
15 juni 2017 — 12:36

Moskee duldt geen pottenkijkers: mogelijk juridische stappen tegen man die preek filmde

De Amsterdamse Il-Ihsane Moskee pikt het niet dat een van hun bezoekers een filmpje online heeft gezet van de vrijdagmiddagpreek in het gebedshuis. De moskee ‘beraadt zich op juridische stappen’ tegen de man omdat hij het ‘positieve imago van de moskee’ heeft aangetast. Dat schreef de moskee gisteravond laat op Facebook.

Imam noemde protesten in Marokko ‘tegen de wetten van Allah’

In het filmpje is te zien hoe de imam zich uitspreekt tegen de protesten die Marokko al maandenlang in hun greep houden – zo interpreteert de maker van het filmpje de preek in ieder geval. Alhoewel de imam nooit specifiek Marokko noemt in het filmpje heeft hij het duidelijk over de straatprotesten. “Datgene wat er nu gaande is, druist in tegen de wetten van Allah”, zegt de imam. De leiders van de protesten wonen volgens de imam in “het land van afvalligheid” en “exporteren corruptie naar moslimlanden”.

De poster van het filmpje wilde met het filmpje de haatzaaiende toon van de preek aan de kaak stellen. Onder het filmpje staat een tekst van een Marokkaanse schrijver die zich ook kwaad maakte over de preek (overigens niet de maker van het filmpje). “Ieder jaar stuurt Marokko staatsimams naar Nederland om Marokkaanse-Nederlanders te indoctrineren, in het bijzonder tijdens de ramadan – zo kunnen wij nooit Nederlanders worden” valt er te lezen. “En afgelopen vrijdag was de Nederlandse Grondwet een voetveeg. Dit moet stoppen.”

Broer van gewelddadige salafist

De mediastorm die het filmpje tot gevolg had was tegen het zere been van het moskeebestuur. De Al Ihsane-moskee ontkent dat de preek betrekking had op Marokko en schrijft in een verklaring op Facebook dat de opnames “tegen de regels van de moskee in” gemaakt zijn en dat de filmer de preek verstoorde door “openlijk te protesteren tegen de strekking ervan”.

Het bestuur spreekt van “openlijke smaad en laster” en beraadt zich op juridische stappen.

Volgens Het Parool is de imam de broer van de salafist die in november in Amsterdam een oudere geloofsgenoot aftuigde omdat hij een minder radicale interpretatie van de islam aanhing.

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer