main-logo NPO Start
Word lid
15 juni 2017 — 12:36

Moskee duldt geen pottenkijkers: mogelijk juridische stappen tegen man die preek filmde

De Amsterdamse Il-Ihsane Moskee pikt het niet dat een van hun bezoekers een filmpje online heeft gezet van de vrijdagmiddagpreek in het gebedshuis. De moskee ‘beraadt zich op juridische stappen’ tegen de man omdat hij het ‘positieve imago van de moskee’ heeft aangetast. Dat schreef de moskee gisteravond laat op Facebook.

Imam noemde protesten in Marokko ‘tegen de wetten van Allah’

In het filmpje is te zien hoe de imam zich uitspreekt tegen de protesten die Marokko al maandenlang in hun greep houden – zo interpreteert de maker van het filmpje de preek in ieder geval. Alhoewel de imam nooit specifiek Marokko noemt in het filmpje heeft hij het duidelijk over de straatprotesten. “Datgene wat er nu gaande is, druist in tegen de wetten van Allah”, zegt de imam. De leiders van de protesten wonen volgens de imam in “het land van afvalligheid” en “exporteren corruptie naar moslimlanden”.

De poster van het filmpje wilde met het filmpje de haatzaaiende toon van de preek aan de kaak stellen. Onder het filmpje staat een tekst van een Marokkaanse schrijver die zich ook kwaad maakte over de preek (overigens niet de maker van het filmpje). “Ieder jaar stuurt Marokko staatsimams naar Nederland om Marokkaanse-Nederlanders te indoctrineren, in het bijzonder tijdens de ramadan – zo kunnen wij nooit Nederlanders worden” valt er te lezen. “En afgelopen vrijdag was de Nederlandse Grondwet een voetveeg. Dit moet stoppen.”

Broer van gewelddadige salafist

De mediastorm die het filmpje tot gevolg had was tegen het zere been van het moskeebestuur. De Al Ihsane-moskee ontkent dat de preek betrekking had op Marokko en schrijft in een verklaring op Facebook dat de opnames “tegen de regels van de moskee in” gemaakt zijn en dat de filmer de preek verstoorde door “openlijk te protesteren tegen de strekking ervan”.

Het bestuur spreekt van “openlijke smaad en laster” en beraadt zich op juridische stappen.

Volgens Het Parool is de imam de broer van de salafist die in november in Amsterdam een oudere geloofsgenoot aftuigde omdat hij een minder radicale interpretatie van de islam aanhing.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer