main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
15 juni 2017 — 12:36

Moskee duldt geen pottenkijkers: mogelijk juridische stappen tegen man die preek filmde

De Amsterdamse Il-Ihsane Moskee pikt het niet dat een van hun bezoekers een filmpje online heeft gezet van de vrijdagmiddagpreek in het gebedshuis. De moskee ‘beraadt zich op juridische stappen’ tegen de man omdat hij het ‘positieve imago van de moskee’ heeft aangetast. Dat schreef de moskee gisteravond laat op Facebook.

Imam noemde protesten in Marokko ‘tegen de wetten van Allah’

In het filmpje is te zien hoe de imam zich uitspreekt tegen de protesten die Marokko al maandenlang in hun greep houden – zo interpreteert de maker van het filmpje de preek in ieder geval. Alhoewel de imam nooit specifiek Marokko noemt in het filmpje heeft hij het duidelijk over de straatprotesten. “Datgene wat er nu gaande is, druist in tegen de wetten van Allah”, zegt de imam. De leiders van de protesten wonen volgens de imam in “het land van afvalligheid” en “exporteren corruptie naar moslimlanden”.

De poster van het filmpje wilde met het filmpje de haatzaaiende toon van de preek aan de kaak stellen. Onder het filmpje staat een tekst van een Marokkaanse schrijver die zich ook kwaad maakte over de preek (overigens niet de maker van het filmpje). “Ieder jaar stuurt Marokko staatsimams naar Nederland om Marokkaanse-Nederlanders te indoctrineren, in het bijzonder tijdens de ramadan – zo kunnen wij nooit Nederlanders worden” valt er te lezen. “En afgelopen vrijdag was de Nederlandse Grondwet een voetveeg. Dit moet stoppen.”

Broer van gewelddadige salafist

De mediastorm die het filmpje tot gevolg had was tegen het zere been van het moskeebestuur. De Al Ihsane-moskee ontkent dat de preek betrekking had op Marokko en schrijft in een verklaring op Facebook dat de opnames “tegen de regels van de moskee in” gemaakt zijn en dat de filmer de preek verstoorde door “openlijk te protesteren tegen de strekking ervan”.

Het bestuur spreekt van “openlijke smaad en laster” en beraadt zich op juridische stappen.

Volgens Het Parool is de imam de broer van de salafist die in november in Amsterdam een oudere geloofsgenoot aftuigde omdat hij een minder radicale interpretatie van de islam aanhing.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer