main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 30 april 2017 — 10:25

Ronald Plasterk: poging tot ‘staatsgreep’ op Curaçao

Volgens minister Ronald Plasterk waren de pogingen van de laatste regering op Curaçao om de verkiezingen daar tegen te houden “in feite een staatsgreep”. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zojuist in WNL Op Zondag. 

Zit de regering er wel rechtmatig?

“Als de verkiezingen zijn uitgeschreven en je gaat die tegenhouden, dan zou er het effect zijn ontstaan van een vacuüm, van zit hij er wel rechtmatig?” zei Plasterk.

De situatie op Curaçao ontstond nadat premier Hensley Koeiman het parlement in februari ontbond en nieuwe verkiezingen uitschreef. Zijn regering was slechts zes weken daarvoor geïnstalleerd. Gerrit Schotte kon echter alsnog een meerderheid vormen vanuit de oppositie met hulp van spijtoptanten uit de zittende coalitie en installeerde een regering met een partijgenoot aan het hoofd. Deze probeerde vervolgens de eerder uitgeschreven verkiezingen een halt toe te roepen.

Stembureaus hadden al instructies boel af te blazen

De minister zei dat de stembureaus al geinstrueerd waren de verkiezingen geen doorgang te laten vinden. Niet volgens de regels van het democratisch proces, aldus Plasterk. Plasterk loste het probleem op door de gouverneur te gelasten tegen de wil van de regering alsnog de verkiezingen te organiseren.

‘Nagedacht’ over weigering

Plasterk zei dat er een plan klaar lag voor het geval dat de regering Koeiman de verkiezing alsnog probeerde te blokkeren maar hij weigerde de details daarvan te delen. “We hebben erover nagedacht”, zei Plasterk. “Als een land zegt, we willen dat niet meer, we houden ons niet aan de regels, dan houdt het op.” Plasterk zei zich echter bewust op de achtergrond te willen houden. “Ik weet hoe het daar werkt. Iemand als Gerrit Schotte bijvoorbeeld die zet al zijn politieke tegenstanders neer als zetbazen van Den Haag.”

‘Die idioot’ van een Schotte

Bij de uiteindelijke verkiezingen gisteren kwam de partij van Gerrit Schotte als derde binnen. Voor de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans, ook aanwezig bij WNL op Zondag, een pak van zijn hart. “Het had veel erger gekund als die idioot van een Schotte had gewonnen”, aldus Eerdmans, die Curaçao omschreef als “totaal verrot”. 

Eerdmans suggereerde ook dat het beter zou zijn als het land zich van Nederland zou afsplitsen. “Kunnen we geen afscheid nemen?” zei Eerdmans. Minister Plasterk gaf echter aan dat dit niet alleen volkenrechtelijk onmogelijk is, maar in zijn ogen ook onwenselijk. “Wij kunnen niet onze handen er zomaar van aftrekken. Ik denk dat het voor die mensen daar heel slecht zou zijn”, aldus de minister. 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer