Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kosten medicijnen lopen op: ‘Je moet het hebben, anders ga je gewoon dood’

Redactie

Internist Marcel Levi vindt dat kosten van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker, met ongeveer de helft omlaag kunnen. Volgens Levi is het nemen van medicijnen geen keuze, zoals het kopen van een auto, waardoor er geen eerlijke markt is en farmaceuten 'woekerwinsten' maken over een belangrijke behoefte van de patiënt.

"Je moet het gewoon hebben, anders ga je gewoon dood", zei Levi vandaag in Buitenhof over medicijngebruik. In het programma ging de eigenaar van enkele Londense ziekenhuizen in de debat met Sander van Deventer van medisch investeringsfonds Forbion. Volgens Deventer heeft het kapitalistische systeem veel goede medicijnen opgebracht. "Er is nog nooit een Universiteit geweest die een geneesmiddel heeft ontwikkeld", stelt Deventer. "Winsten drijven de innovatie. "Iemand moet ergens geld in willen stoppen en als je risico loopt, wil je winst hebben", zegt Deventer.

'Medicijnen zijn geen auto's'

"Het gaat om geneesmiddelen maken voor zieke mensen. Vaak hebben die mensen helemaal geen keuze. Er is maar één geneesmiddel voor hen beschikbaar en dat is vaak zo'n geneesmiddel dat zo verschrikkelijk duur is. Dus er is helemaal geen markt waarbij je kiest voor een dure auto, een goedkope auto of helemaal geen auto. Die mensen hebben helemaal geen keuze", stelt Levi daar tegenover.

'Room de winst van farmaceuten af'

De farmaceutische industrie drijft de winst uit hebzucht op tot enorme hoogten." Winsten zijn volgens Levi dus prima, maar ze zouden te hoog zijn voor deze specifieke markt. Daarmee sluit Levi enigszins aan bij een eerder plan van oud-PvdA leider Wouter Bos om winst van farmaceuten 'af te romen' naar maximaal 10 procent winst. Al vraagt Levi zich af of het plan van Bos uitvoerbaar is. "Er zijn grote internationale bedrijven, dus als we in Nederland de winst drukken, God mag weten waar het dan heen gaat."

Deventer vindt het drukken van kosten een slecht idee. De winsten zijn volgens de internist alleen op oude geneesmiddelen voor de fabrikant. Research is heel duur en daar wordt nauwelijks winst op gemaakt, waardoor en geen nieuwe geneesmiddelen meer worden ontwikkeld.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau