main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Tegenpolen - 29 april 2017 — 21:33

Sylvana Simons: ‘Ik begrijp heel goed waarom mensen Zwarte Piet niet kwijt willen’

Sylvana Simons begrijpt heel goed waarom mensen die met Zwarte Piet zijn opgegroeid dit figuur niet kwijt willen. Dat zei ze vandaag in WNL Tegenpolen op NPO Radio 1. Ze reageerde daarmee op oud VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, die stelt dat iedereen Sinterklaas moet kunnen vieren zoals hij of zij dat wil.

In de waarde laten

“Dat heeft met de melancholie te maken, met het sentiment te maken”, zegt Simons, die stelt dat het daar helemaal niet om gaat. Ze verwijst naar het feit dat Zwarte Piet wat haar betreft een racistische karikatuur is. “Het gaat om met elkaar samenleven. Met voortschrijdend inzicht de hedendaagse kennis accepteren en elkaar in de waarde laten.”

‘Geleerd dat het normaal is’

Ze zegt heel goed te begrijpen dat het voelt alsof er iets wordt afgepakt, maar ze vindt dat autoriteiten in het publieke domein – denk aan de media en de overheid – moeten stoppen met laten zien dat Zwarte Piet een normale figuur is: “De mensen die nu zo geraakt zijn bij de gedachte dat ze Zwarte Piet kwijt zullen raken, dat zijn de volwassenen die hun hele leven hebben gehoord dat er niets mis is met jezelf zwart schminken, de knecht te spelen en die rol aan te nemen in dat verhaal.”

Sylvana vindt dat als we moeten emanciperen, er één ding moet gebeuren: “We moeten onze kinderen dan niet dat onbewuste racisme blijven doorgeven.”

In WNL’s nieuwste programma Tegenpolen discussiëren twee tegenpolen onder leiding van presentatrice Roos Moggré een uur lang over een thema dat van groot belang is binnen de kabinetsformatie. In de eerste aflevering discussieerde historicus en oud VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn met presentatrice Sylvana Simons over discriminatie.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer