Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Sarah: ‘Studieschuld afbetalen? Geen zin in’

Redactie

'Michel' (24) is een van de maar liefst 23.000 Nederlanders met een studieschuld die onvindbaar is voor de overheid. Hij verblijft momenteel in Cambodja, een land dat buiten het bereik van de verantwoordelijke Dienst Uitvoering Onderwijs ligt. Michel wil zijn schuld wel afbetalen, maar alleen in zijn eigen tempo, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. "Als ik over een tijd met een bak geld kom aanzetten, zullen ze vast niet klagen", aldus de gewezen student, die in de afgelopen vier jaar Turkije, Frankrijk en Australië aandeed.

80 miljoen euro zoek

Michel's studieschuld loopt in de tienduizenden euro's. In totaal is er dankzij onvindbare wanbetalers zoals hij zo een 80 miljoen euro zoek. Volgens RTL is het probleem zelfs zo groot dat DUO een speciale eenheid in het leven heeft geroepen om de schuldenaren op te sporen. Dit team zoekt onder andere op sociale media naar ex-studenten die DUO nog geld verschuldigd zijn.

Toch zijn de maatregelen die DUO kan nemen beperkt. Wie in een land zit dat geen persoonsgegevens uitwisselt met Nederland ontspringt al snel de dans. DUO kan studenten op een singaleringslijst laten zetten waardoor ze hun paspoort niet meer kunnen vernieuwen. 'Sarah' een andere ex-student met een schuld van 17.000 euro vertelt echter aan RTL dat ze dit onlangs nog probleemloos deed. "Niks aan de hand dus."

'Nederland was te klein voor mij'

Sarah wil nooit meer terug naar Nederland. "Het land was te klein voor mij", zegt de voormalig studente van de lerarenopleiding Engels. Sarah zegt dat ze veel Nederlandse collega's heeft in Frankrijk die ook een studieschuld hebben en weigeren die af te betalen.

Volgens Sarah is het terecht dat ze het geld in eigen zak steekt. "Ik kwam er halverwege de opleiding achter dat ik hem niet leuk vond. Ik was niet meer gemotiveerd. En ik vind dat anders dan wanneer iemand tijdens zijn studie bovenop de basisbeurs extra geld leent en na het behalen van zijn diploma niks wil terug betalen. Ik kreeg alleen een basisbeurs, iets waar ik recht op had", zegt Sarah tegen RTL Nieuws.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau