‘Treitervlogger’ Ismaïl Ilgun krijgt baantje bij AD
De Zaandamse 'treitervlogger' Ismaïl Ilgun (19) gaat aan de slag voor de online afdeling van het AD. Voor de website zal Ilgun enkele 'positieve documentaires' gaan maken.
Ilgun wil op zoek gaan naar inspirerende verhalen. Dat past bij zijn nieuwe levensmotto 'positiviteit'. "Met negativiteit kan je geen carrière maken, met positiviteit wel", laat de vlogger weten.
Geen treitervlogs meer
De 'treitervlogs' waar de Turks-Nederlandse Ilgun uit de wijk Poelenburg, bekend mee werd in Nederland, is hij mee gestopt. Hij richt zich nu op een videoproject dat 'Achter Buurten' heet en waarin de vlogger op zoek gaat naar positieve verhalen van jongens in achterstandwijken. "Eigenlijk had die serie ‘jongens met een droom moeten heten’. Ik vond dat mooier. Meer positiviteit, weet je."
Doorn Kees de Koning, baas van hiphop-label TopNotch, werd Ilgun echter op het juiste pad gebracht. De baas van TopNotch helpt hem nu met 'dingetjes' zoals interviews en dat Ilgun geen 'domme dingen doet'. De Koning zou hebben gezegd: "Jij hebt talent. Maar wel kappen met die shit.’’
In een uitzending van de talkshow Pauw praatte Ilgun zijn treitervlogs veelal goed. "Ik heb na die uitzending zo veel haat gehad, zo veel haat. Ik heb spijt van alles dat ik daar gezegd heb. Ik had daar nooit moeten zitten. Maar ik had toen geen Kees de Koning die 'nee' zei. Ik kende die Pauw niet", zegt de Zaandammer nu over zijn komst in het programma.
AD noemt Ilgun 'bijzonder talent'
"Ismaïl Ilgun heeft een bijzonder talent en deze documentaire is interessante journalistiek. (..) We keuren niet goed of af wat er wordt getoond, maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt", laat hoofdredacteur Hans Nijenhuis weten.
Hoewel Nijenhuis de eerdere vlogs van Ilgun maar niks vond geeft hij dit 'tuig van de richel' een nieuwe kans. "Maar toch, waarom juist in zee gaan met ‘tuig van de richel’? Nou, ook omdat iemand dat tuig van die richel moet halen. Anders staan ze daar voor altijd. Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit. Zelf was ik negen toen ik stuiterballen bij de HEMA pikte. Ben er ook wel eens voor gepakt", aldus de hoofdredacteur.