main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 april 2017 — 12:35

Eritrea trekt zich niks aan van verbod: conferentie toch begonnen

De verboden conferentie van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea is toch begonnen, ondanks een verbod van de gemeente Veldhoven. Uit berichten op onder meer Facebook blijkt dat er veel mensen aanwezig zijn in de conferentiezaal. Inmiddels heeft de Mobiele Eenheid zich voor het hotelgebouw verzameld.

Dat meldt Omroep Brabant. Gisteren ontstonden voor de ingang van het conferentiecentrum ongeregeldheden, waarbij 128 betogers zijn opgepakt. De conferentie werd daarop verboden.

VIDEO: Boze Eritreërs bestormen auto diplomaat

De organisatie van de inmiddels illegale conferentie is het niet eens met het besluit om de bijeenkomst te verbieden en sleept de gemeente voor de rechter. Het kort geding dient vanmiddag.

Gemeente zoekt ‘werkbare oplossing’

Volgens de gemeente wordt op dit moment gekeken naar ‘werkbare oplossingen voor de situatie van de op dit moment aanwezige gasten’, meldt persbureau ANP. NH Hotels, de eigenaar van conferentiezaal Koningshof, wil bij monde van een woordvoerster alleen kwijt dat er nauw overleg is met de autoriteiten en de organisatie om het besluit van de burgemeester uit te voeren.

De woordvoerder wilde tegenover het ANP niet bevestigen dat er alsnog mensen in een zaal van het conferentiecentrum bijeengekomen zijn. Verder doet NH Hotels er het zwijgen toe.

Omstreden regime

De conferentie, waaraan vooral veel Eritrese jongeren zouden deelnemen, zou gisteren beginnen en tot en met zondag duren. Op initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea die in 2010 naar Nederland uitweek, waren vele tientallen Eritreeërs en sympathisanten gisteren naar conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven gekomen om tegen de bijeenkomst van de jongerenbeweging te protesteren.

De conferentie is omstreden, omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer