main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 april 2017 — 12:35

Eritrea trekt zich niks aan van verbod: conferentie toch begonnen

De verboden conferentie van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea is toch begonnen, ondanks een verbod van de gemeente Veldhoven. Uit berichten op onder meer Facebook blijkt dat er veel mensen aanwezig zijn in de conferentiezaal. Inmiddels heeft de Mobiele Eenheid zich voor het hotelgebouw verzameld.

Dat meldt Omroep Brabant. Gisteren ontstonden voor de ingang van het conferentiecentrum ongeregeldheden, waarbij 128 betogers zijn opgepakt. De conferentie werd daarop verboden.

VIDEO: Boze Eritreërs bestormen auto diplomaat

De organisatie van de inmiddels illegale conferentie is het niet eens met het besluit om de bijeenkomst te verbieden en sleept de gemeente voor de rechter. Het kort geding dient vanmiddag.

Gemeente zoekt ‘werkbare oplossing’

Volgens de gemeente wordt op dit moment gekeken naar ‘werkbare oplossingen voor de situatie van de op dit moment aanwezige gasten’, meldt persbureau ANP. NH Hotels, de eigenaar van conferentiezaal Koningshof, wil bij monde van een woordvoerster alleen kwijt dat er nauw overleg is met de autoriteiten en de organisatie om het besluit van de burgemeester uit te voeren.

De woordvoerder wilde tegenover het ANP niet bevestigen dat er alsnog mensen in een zaal van het conferentiecentrum bijeengekomen zijn. Verder doet NH Hotels er het zwijgen toe.

Omstreden regime

De conferentie, waaraan vooral veel Eritrese jongeren zouden deelnemen, zou gisteren beginnen en tot en met zondag duren. Op initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea die in 2010 naar Nederland uitweek, waren vele tientallen Eritreeërs en sympathisanten gisteren naar conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven gekomen om tegen de bijeenkomst van de jongerenbeweging te protesteren.

De conferentie is omstreden, omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer